Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Revolution mot sjukhuseländet!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Östersunds sjukhus.

Bild: Malin Moberg

Annons

Refererande till de många inläggen och förre chefläkarens Mattias Schindele i synnerhet, manar jag härmed till ekonomisk revolution för att råda bot på sjukhuskrisen i Östersund.

Krisen på Östersunds sjukhus – den riktiga anledningen (23 november)

Tre ledstjärnor som har inspirerat många sjukhussystem världen över har varit: bra vård för patienten, god hälsa i befolkningen, fokus på kostnaden för att uppnå detta, och dessutom: Personalens arbetsmiljö.

De två första kriterierna har under de senaste decennierna hjälpligen fått råda, men kostnadsbevakningen har sorgligen försummats till förfång för alla de andra kriterierna. I stället har sjukhuspolitikerna låtit underskott på underskott samlas till astronomiska höjder.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Heroiska försök har under den innevarande mandatperioden gjorts för att bemästra situationen, men till ringa nytta, trots tillkommande statsbidrag för bland annat pandemikostnader. Dagens sjukhusledning och regionpolitiker har åtagit sig en omöjlig uppgift, som dessutom inte har uppstått på grund av deras eller närmast föregående företrädares förskyllan. Det är inte deras fel att statens fördelar sina pengar orättvist i landet.

Regionerna måste befrias från bördan av specialist- och sjukhusvård med början redan under innevarande mandatperiod för Jämtland Härjedalens del, där behovet är störst.

Fördelningen av de svenska skatterna måste ändras så att all löneskatt går till staten, efter modell från Norge och flertalet andra västerländska demokratier, och låta i princip all annan skatt gå till regioner och kommuner.

Det behövs verkligen en total översyn av fördelningen av välfärden i Sverige. Och det kan inte uppnås genom ett försiktigt duttande i regelsystemet. Det behövs en revolution, ett jordskred eller en skogsbrand för att sedan låta Fågel Fenix återuppstå med en rättvis fördelning av välfärden i hela det levande landet.

Annons

Det är ju staten, Sverige, som fortsätter den mångsekelgamla traditionen att suga ut naturtillgångarna ur skogar, malm, vattenkraft och nu även vindkraft och därmed berika sig på provinsens, Norrlands, landsbygdens och inte minst Jämtlands bekostnad.

Annons

Den beskattningsprincipen är inte ny för riksdagen, åtminstone inte för dess skatteutskott. Enligt Pelle Åsling, tidigare ordförande i skatteutskottet, har det redan varit uppe på listan en gång. Vad hände med det?

Sveriges vattenkraftskommuner har också upplyst om att det 1985 gjordes ett, kanske halvhjärtat, men ändå avsteg från nu gällande princip och primär- och sekundärkommunerna fick skatten. Varför följdes inte det försöket upp?

En så revolutionerande skatteomläggning får naturligtvis en hel rad konsekvenser och följdverkningar som måste hanteras. Det kommer säkerligen att medföra orättvisor mellan regionerna och kommunerna. Och då krävs en ny sorts skatteutjämning, som då måste det vara en som verkligen förtjänar namnet.

Därför är det hög tid nu att ta konsekvenserna av fädrens misstag och göra det likvärdigt och rättvist att bo och leva i hela Sverige.

Och vem ska göra det? Jo, riksdag och regering, efter initiativ från provinsen.

Anders Håkansta, alltjämt bondeförbunden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy