Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hede

Carl-Erik Sahlberg, Hedeviken och Tanzania

Som meddelats i tidningarna har Carl-Erik Sahlberg, Marangu, Tanzania, avlidit den 17 november 2021, i en ålder av 76 år. Med hustrun Overa hade Carl-Erik fyra barn.

Med stark Gudstro utbildade han sig tidigt till präst och teolog. Han doktorerade på pingströrelsen, och blev docent i kyrkohistoria.

Som präst verkade han, efter en början i Storsjö Kapell i Härjedalen och därefter Alsen, under mer än 20 år som domkyrkokomminister i S:ta Clara kyrka i Stockholm, där han framgångsrikt drev diakoniarbete bland hemlösa och hjälpsökande.

Annons

Annons

En period arbetade Sahlberg som missionär i Tanzania, dit han också återvände efter sin pensionering. Med outtröttlig energi och engagemang etablerade och drev där Carl-Erik med hustru Overa många barnhem och skolor för föräldralösa barn.

Sahlberg blev nominerad till biskops- och ärkebiskopsval, och fick kunglig medalj för betydelsefulla insatser inom kyrkans sociala arbete. Han har skrivit ett femtontal böcker.

Carl-Erik bodde som barn åren 1950-55 i Hedeviken där han gick sina första skolår på nuvarande Trosavik. Carl-Erik och jag var vänner från barndomstiden i Hedeviken.

Under åren som gått har vi hållit kontakten brevledes (många mail och månadsbrev) och träffats vid enstaka tillfällen. Han tänkte ofta, och in i det sista, på sin tid i Hedeviken, och att det var kanske den bästa i hans liv. Han ville också, i sitt sista mail, höra om skolkamrater han mindes.

I en "vänbok" för honom själv hade jag för några år sedan nöjet och äran att få skriva inledningskapitlet med minnen från hans (och min) barndom i Hedeviken.

Jag har hört några av hans predikningar och vill nog helst kalla honom för en predikant av Guds nåde. Nu har rösten tystnat, men minnet av hans gärningar lever länge kvar.

I I ett par Svt-program har Carl-Erik Sahlbergs storartade hjälpverksamhet visats: "Miraklet S:ta Clara" och "En jämte i Kilimanjaro".

Annons

I sitt senaste månadsbrev, för oktober månad, skrev Carl-Erik att han planerade komma tillbaka till Sverige igen vid påsktiden 2022 – om Gud vill och vi får leva.

I mitt senaste mail till honom, i början av november, önskade jag honom god fortsättning på året, och att han må få vara frisk… Tyvärr infriades inget av dessa.

Jonny Taflin

Sundbyberg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy