Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Dan Olofsson: Strandskyddet hämmar utvecklingen av glesbygden

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Dan Olofsson.

Bild: Stefan Nolervik

Annons

Dagens tillämpning av strandskyddslagstiftningen hämmar enligt min mening kraftigt utvecklingen av glesbygden. Särskilt för Jämtland stoppar dagens länsstyrelse och miljödomstolar det mesta, trots att Jämtland har mer strand än hela jordens omkrets.

Detta överflöd av stränder gör att det inte borde vara några problem med att tillgodose såväl friluftslivets legitima intressen av orörda stränder, som många människors önskan om att få bo strandnära.

Länsstyrelser och kommuner har historiskt haft att ta ställning utifrån samma lagstiftning. Dock har kommunpolitiker bättre förmåga att se till helheten. Dessa perspektiv tycks tjänstemännen på länsstyrelserna sakna, varför 9 av 10 ärenden i Jämtland där kommunerna beviljat strandskyddsdispens, och där ärendet sedan kommer till länsstyrelsen, stoppas av länsstyrelsen.

Annons

Annons

Detta är det stora problemet, och det kan bero på att länsstyrelser nu alltmer befolkas av miljöaktivister, som ser ett intresse av så lite investeringar som möjligt.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Nu har Centerpartiet gjort en uppgörelse med S och MP. Nu finns denna uppgörelse redovisad i en lagrådsremiss.

Jag hade förväntat mig att det nya förslaget skulle medföra att kommunerna med sin större kunskap om de lokala förhållandena skulle få beslutsrätten i de flesta fall. Så är dock inte fallet utan länsstyrelserna kan fortfarande avgöra det mesta.

I förhållande till dagens lagstiftning innehåller lagrådsremissen följande förbättringar vad gäller möjligheterna att få bygga strandnära i glesbygd.

• I ett område som uppfyller definitionen av så kallat ”strandnära utvecklingsområde” ska det bli enklare att få dispens.

• Likaså vid små sjöar och vattendrag.

Men lagrådsremissen innehåller också följande försämringar.

• Förslaget är väldigt likt dagens system med ”LIS-områden” som inte alls har fungerat i praktiken.

• En dispens får inte medföra att den allemansrättsliga tillgången till långa obrutna strandområden i trakten försämras. Detta tillägg kan i praktiken göra att dispens nekas i många fall.

Annons

De erfarna jurister jag rådfrågat gör sammantaget bedömningen att den nya föreslagna lagstiftningen inte kommer att medföra några nämnvärda förbättringar eftersom länsstyrelserna på samma sätt som hittills har ett avgörande inflytande.

Annons

Att glesbygden ständigt ska dra det kortaste strået i förhållande till storstädernas intressen är något som bekymrat mig under många år. Tyvärr visar den föreslagna lagrådsremissen beträffande strandskydd att denna politik fortsätter.

Nuvarande ledning för C tycks ha en övergripande prioritering som styr deras agerande. Det är att mandatperiod efter mandatperiod permanenta en socialistisk minoritetsregering i vårt land. Genom det sällskap C valt förvånar det mig inte att överenskommelsen om strandskydd knappast leder till något positivt för glesbygden.

Dan Olofsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy