Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Frösön

Insändare
Hur törs man styra flygplatsen på Frösön från Arlanda?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Åre Östersund flygplats.

Bild: Karin Karltun

Annons

Hur vågar och hur törs man styra flygplanens starter och landningar på Åre Östersunds flygplats via en form av tv-spel från Arlanda?

Flygtornet släcks ned i Östersund – flyg leds från Arlanda: ”Vi vet att det fungerar” (30 november)

Annons

Annons

Kameror ska vara de mänskliga ögonen från Frösön till Arlandas flygledare i såväl snö, mörker och dimma. Så är det i vart fall tänkt och snart sker det.

Otaliga är de störningar som skett i dataöverföringar sista tiden i samhället. Bankernas datasystem till kunderna ligger nere, resenärer i Göteborg får åka gratis på bussarna för det datorbaserade biljettsystemet inte fungerar, en stor matvarukedja har stängt flera dagar för kassasystemet har kollapsat, vår regions datasystem var i dagarna havererat så vi har inte kunnat nå sjukhuset med vara krämpor.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Men, som sagt, kameraöverföringarna till Arlanda från Frösö flygplats kommer alltid att fungera i såväl fred som krig.

Tro det om ni vill, men sker tele- och datahaverier ofta i fredstid, så är sannolikt risken för haverier i krigstid ännu större, till och med mycket större och med oanade konsekvenser som följd.

Kan inte förstå hur dessutom försvarsmakten gått med på detta vansinne när man nu dessutom ska steppa upp försvarsförmågan i Östersundsområdet, med dess närhet och samarbete med flygplatserna i Trondheimsområdet, varav den ena är norska flygvapnets Nato-bas.

Annons

Sveriges Nato-partnerskap klingar ganska tomt i detta. Kan ingen vettig politiker se till att detta vansinne stoppas? Mänskliga ögon på plats kan aldrig ersättas av riskabla data- och bildöverföringar till Arlanda.

En sådan här tekniskt avancerad anläggning som nu finns monterad på flygplatsen på Frösön torde dessutom vara ett drömmål för en terrorist att snabbt oskadliggöra.

Realisten

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy