Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Läkare: Regiondirektörerna måste gå!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Östersunds sjukhus.

Bild: Malin Moberg

Annons

För de flesta utomstående måste avsättandet av Mia Ajax framstå som en märklig historia. En omtyckt och välfungerande chef, med stort stöd hos anställda och ledning, godkänner att en sedan tidigare bokad planeringsdag genomförs efter att ha skjutits på under pandemin.

Regelbrott när covidpersonal fick åka på planeringsdagar i Åre – nu sparkas chefen: ”Svårt att förstå” (23 november)

Pengarna hade infektionskliniken dessutom jobbat in själva så regionens skattebetalare sparade några kronor. Det var på förhand godkänt att överskottet fick användas just på detta sätt. Hälso- och sjukvårdsdirektör Söderkvist hade till och med muntligen meddelat Ajax att hon fick avgöra frågan själv när bokningen först genomfördes.

Annons

Annons

Att detta ens kunde vara ett regelbrott förstår nog ingen utom våra högsta chefer. Om det var ett regelbrott så finns i alla rättsstater en princip om att ett straff ska vara proportionerligt mot brottet. I detta fall kanske på sin höjd en muntlig tillsägelse (fast hellre en klapp på axeln). Inte avslutande av hennes chefsförordnande. Jämför med direktör Svenssons konsulthärva som kostade miljoner och passerade utan reprimand.

Regionen anlitade konsulter för miljonbelopp – utan att upphandla (4 september 2020)

För oss som jobbat ett tag under nuvarande ledning framstår agerandet förstås fortfarande lika orimligt men vi har upphört att förvånas. Det går helt i linje med att omtyckta chefer med bakgrund i verksamheten och egna åsikter försvinner på löpande band; Lisbet Gibson, Mattias Schindele, Anna Warg och nu Mia Ajax.

Det, menar jag, är ett uttryck för ett totalitärt ledarskap. Allt utom blind lydnad bestraffas.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Ett talande exempel är när verksamhetschefen för infektion i pandemins begynnelse rådigt införskaffade snabbtester för att kunna fria förkyld personal från covidsmitta och snabbt få dem åter i tjänst. Det renderade inte beröm utan en utskällning inför övriga enhetschefer. Budskapet; det var inte fel agerat i sak, men ni gör inget utan att fråga först, då åker ni ut!

Vi står nu inför en fjärde covidvåg. Vårdpersonalen är utarbetad. Vi saknar vårdplatser, framtidstro och patientsäkerheten är allvarligt hotad. Att i detta läge sparka en viktig chef för en bagatell blev den berömda droppen.

Hans Svensson och Maria Söderkvist måste avgå. Annars har vi snart ingen sjukvård värd namnet i Jämtland Härjedalen!

Emil Binsell-Gerdin, läkare, Frösön

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy