Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
C: Nu blir det upp till bevis, landsbygdsministern!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Anna-Caren Sätherberg (S), Per Åsling (C) och Hanna Wagenius (C).

Annons

Det är bra att Sveriges nya landsbygdsminister kommer från Jämtland. Vi vet att Anna-Caren Sätherberg (S) har ett genuint engagemang för landsbygdens villkor och de gröna näringarna. Redan från första dagen på nya jobbet kommer det dock att vara upp till bevis för den nya ministern.

Nyblivna ministern från Åre: ”Nu ska jag ha mitt första sammanträde” (30 november)

Den sista november presenterade Trafikverket sitt förslag till nationell infrastrukturplan, och det är dyster läsning för vårt län. Där saknas åtgärder för Norra stambanan, som drastiskt skulle kunna minska restiderna i länet. Det saknas satsningar på enskilda vägar, och framförallt så saknas det som Centerpartiet efterlyst: En garanterad lägsta standard på statliga vägar.

Annons

Annons

Jämtland och Härjedalen befinner sig i ett utvecklingsläge. För första gången sedan 1988 var det förra året fler som flyttade hit än härifrån. Vi märker tydligt att trenden fortsätter, med fler som distansarbetar, startar nya företag och hittar nya jobb i länet. Dessutom upptäcker fler och fler vår fantastiska besöksnäring.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

För att vi ska kunna fortsätta växa, behöver infrastrukturen fungera bättre än idag. Många som flyttat hit behöver då och då ta sig söderut för möten som inte går att hålla digitalt, och turisterna behöver kunna resa hit. Det krävs i sammanhanget rätt blygsamma investeringar för att tåg verkligen ska kunna konkurrera med flyg på sträckan Östersund–Stockholm!

Den nationella planen innehåller viktiga satsningar för ett smidigt, grönt och tryggt transportsystem, men det saknas tillräckliga medel och en god fördelning av de pengar som avsatts. Fortfarande präglas tilldelningen av befolkningsunderlaget, trots att vår infrastruktur nyttjas av många fler än de som bor här.

Våra gröna näringar – jordbruk, skogsbruk och turismen – servar resten av landet, men får inte genomslag när pengarna fördelas. Fördelningsnyckeln måste göras om, så att det finns en garanterad lägsta standard på statliga vägar för hela landet! Utan det kommer vi fortsätta att se fler och fler potthål och hastighetssänkningar i Jämtland och Härjedalen.

Annons

Annons

Enskilda vägar utgör majoriteten av Sveriges vägnät, och Jämtlands län är långt ifrån ett undantag. Därför vill vi se ett grusvägspaket, som stärker det vägnät som staten inte svarar för. Vi har för många grusvägar med alltför dålig bärighet, vilket riskerar att drabba våra basnäringar negativt. Här behövs investeringar för att höja säkerheten. Enskilda vägar är avgörande för att vårt län ska hålla ihop!

För en landsbygdsminister från Jämtland gäller det att från dag ett jobba för att säkra landsbygdens villkor. De gröna näringarna är beroende av infrastrukturen för att kunna leverera. Det blir upp till bevis för Sätherberg!

Per Åsling (C) riksdagsledamot

Hanna Wagenius (C) riksdagskandidat

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy