Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Miljön är viktig i stadsplaneringen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Här på Rådhusgatan har luftföroreningar uppmätts.

Bild: Lars Ljungmark

Annons

Vi vet att grönområden räddar liv. Nu har forskare inom området rankat 1000 europeiska städer som har tillgång till grönområden och vilken effekt det har på vår hälsa. Det finns mycket tydliga samband mellan närhet till grönområden och antalet hjärtinfarkter enligt Patrik Grahn, professor i landskapsarkitektur vid Sveriges lantbruksuniversitet.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Världshälsoorganisationens rekommendation att det aktuella grönområdet bör vara minst 100 x 50 meter (0,5 ha) och inte ligga längre från den egna bostaden än 300 meter, vilket i praktiken inte är lätt att uppfylla.

När grönområden ligger längre ifrån, går man inte ut alls lika ofta. Det sambandet är väldigt starkt enligt professor Grahn.

Annons

Därefter har forskarna mätt hur många dödsfall som kan undvikas om alla innevånare lever enligt WHO:s rekommendation. Studien visar att om samtliga 1000 städer i EU levde upp till WHO:s rekommendation, så skulle 42.968 fall av förtida död ha kunnat undvikas.

Hanna Lundqvist, miljöskyddsinspektör i Östersund kommun, har redovisat luftföroreningarna från åren 2020/20 och 2020/21, som visar på höga halter av hälsofarliga partiklar.

Vi är nu många som blev tagna på sängen! Luften är inte så kristallklar som vi har trott. Längs Rådhusgatan är luften från mars till juni extremt farlig. Gränsvärdet är max 50 mikrogram partiklar (PM 10) per dygn och det får överskridas vid högst 35 tillfällen per år. Det sämsta mätbara värdet var över 500 mikrogram och vi överskred gränsvärdet hela 55 gånger förra året.

De ämnen som mäts är kvävedioxid som orsakar luftvägsskador och partiklar (PM 10) som förutom luftvägsproblem orsakar hjärt- och kärlsjukdomar och det är partiklarna från avgaser, däck, asfalt och sandningsgrus som är hälsofarliga. Barn och äldre är oftast mycket känsliga för luftföroreningar.

Med dessa fakta är träden ett mycket viktigt inslag längs våra gator, alléer och på innergårdarna i vår stad. Det är dags att ta till sig kunskapen från stadsträdgårdsmästaren Frida Larsson och landskapsingenjören Kerstin Blomkvist, Östersunds kommun.

Lars Göran Huss, Frösön,

Monica Welander, Brunflo

Britta Hedstöm, Hara

Sture Björk, Lit

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy