Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Oviken

Margith Nilsson, Oviken

Annons

Vår mamma, svärmor och mormor har den 24 november lämnat oss i en ålder av 93 år.

Margith föddes i Lockåsen och växte upp i Sven-Nilstorpet i Älven tillsammans med sin syster ”Stina”. Utbildning till sömmerska fick Margith hos Ellis i Ol-Svens. År 1946 träffade hon Paul från Svensåsen och bröllopet stod 1949.

1950 kom dottern Brittmarie och familjen flyttade 1951 till Joxåsen och dottern Elsmarie kom 1956. Margit fortsatte som hemsömmerska men när Paul behövde hennes hjälp med telefonpassning och bokföring vilket fyllde hennes dag, blev det mest familjen som fick nya kläder. När Paul var i skogen vintertid arbetade mamma på Åkrokens tunnbrödsbageri och på Brors när det var extra mycket att göra där.

Annons

Annons

När Pauls företag avvecklades på 1970-talet öppnade Margith tygaffär på övervåningen i hemmet. Många fritidsdressar och andra plagg skapades där efter kundernas önskemål.

Barndomshemmet i Älven byggdes ut och renoverades och makarna flyttade till Sven-Nilstorpet 1994. Då åldern tog ut sin rätt flyttade makarna till Myrviken 2013, där hemtjänsten och distriktsköterskorna såg till att makarna fick den hjälp och omvårdad som behövdes för att kunna fortsätta bo tillsammans och nu lite centralt.

Paul avled efter några dagars akut sjukdom den 20 september 2015. Margith trivdes och ville bo kvar fastän det blev ensamt ibland. Många vänner tittade in och hälsade på och delade med sig av nyheter från olika platser så att Margith var uppdaterad.

Kroppen blev svagare men minnet var det inget fel på och det är många kilon med korsord som skickades in – lite uppmuntrande vinster kom det titt som tätt.

Stickningen fick hon lägga undan då axlar och armar värkte men virka gick bra. Många löpare, dukar och gardinkappor växte fram och spreds i stugorna. Trots en del allvarliga operationer de senaste åren repade hon sig varje gång så att såväl virknål som korsordspenna kunde användas flitigt.

Efter sjukhusvistelsen i oktober tog dock krafterna slut men tack vare uppskattad hjälp från hemtjänst, sjuksköterskor och doktor Johan kunde Margith sluta sina dagar precis som hon själv ville. Lugnt och stilla somnade hon in den 24 november i sitt hem.

Annons

Margith kommer nu att återförenas med sin make på kyrkogården vid Ovikens gamla kyrka. Saknaden är stor men vi unnar vår mor, svärmor och mormor att slippa värken och få vila i frid.

Brittmarie och Elsmarie med familjer

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy