Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Vägsalt dåligt för både bilen och miljön

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Lennart Öhd

Annons

För ganska många år sedan bodde jag en vinter i utanför Stockholm. Jag kommer ihåg att det gick en dunk koncentrerad spolarvätska i veckan.

Min bil blev sig aldrig mer lik fastän jag tvättade den flera gånger per vecka. Bromsar, belägg, leder med mera rostade sönder. Jag tänkte då, vilken tur att vi inte har det så i Jämtland!

Men nu är skiten här, salt och därmed slask, snorhalt i stället för torra fina vintervägar. Nu får jag tvätta bilen ofta, spolarvätska går det stora mängder av lika som i Stockholm. Min granne som är bilmekaniker säger att byten av avgassystem, bromsskivor, belägg, fram och bakvagnsdelar och fjädrar har fyrdubblats!

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

En annan bekant bor bredvid E45. Hans häck har dött, och gräsmattan börjar dö, björkarna mår inte heller så bra. Hur bra är detta för miljön? Spolarvätska, tvättmedel, sprids i tusentals ton längs vägarna. Saltet likaså. Det försurar marken.

Bilarna rostar sönder långt före sin normala livstid så att vi måste tillverka nya bilar. Vi byter massor av reservdelar helt i onödan. Vägarna sprängs sönder då salt vatten tränger ner i vägbanan och spränger sönder den, med massor av reparationer som följd!

Det är klart att utländska långtradare, turister med flera utan riktiga däck tycker det är bra, men är det för dem vi ska salta?

För nuftig

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy