Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Samling Näringsliv: Nu måste det satsas på Norra Stambanan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Den 30 november släppte Trafikverket förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen under åren 2022–2033. Ett program som omfattar cirka 800 miljarder kronor i statliga investeringar.

Sammanfattningsvis erhåller Jämtlands län småskärvor. Vi ser tyvärr inga tydliga satsningar som kommer generera utveckling avseende infrastruktur i vår region.

Under månaderna som kommer ska förslaget skickas ut på bred remiss. Varpå regeringen fastställer den nya nationella planen under 2022. Karin Källström har helt rätt när hon skriver i en ledare: ”dags att lobba för en utökad ram och fler satsningar inom det kommande decenniet”.

Karin Källström: En historiskt snål utdelning av vägpengar till länet (7 december)

Annons

Annons

Samling Näringsliv, som består av över 100 företag i länet, har under senaste åren jobbat intensivt med länets infrastrukturfrågor för att skapa förutsättningar för fortsatt tillväxt i hela länet.

En av de viktigaste prioriteringarna är utvecklingen av Norra Stambanan för att möjliggöra restid på fyra timmar till Stockholm från Östersund och fem timmar från Åre. Fokus på Norra Stambanan handlar om att tillgängliggöra Jämtland för vår största ”hemmamarknad” Mälardalen, både vad gäller den viktiga besöksnäringen, utveckling och etablering av företag, för oss som lever verkar och bor här och våra fritidshusägare i fjällvärlden. Då skapar vi också miljöovänliga resealternativ för ett modernt och hållbart län.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Tillsammans med våra region- och kommunpolitiker har vi satt tryck på frågan och vi står enade om att prioritera Norra Stambanan i vår argumentation mot Trafikverket, även om vi inte ännu fått gehör.

Vi vill nu utifrån det svar Trafikverket givit uppmana, våra riksdagspolitiker, regionpolitiker och kommunpolitiker ett fortsätta jobba för Norra Stambanan, nu med ännu mer fokus och precision.

Sanningen är den att Östersund och Jämtlands län också är en del av den nya tillväxten i Norra Sverige, medan politiken nationellt verkar tro att tillväxten endast sker vid kusten. Med besöksnäring, nyindustrialisering och livsstilsflyttare som motor lyfter också Norrlands inland i en positiv spiral.

Annons

Men den spiralen hotar brytas av att statsmakterna inte låter hela landet växa. Vårt län har idag sämre och färre flyg och tågförbindelser än för fem år sedan. Och den plan som Trafikverket nu lägger fram gör absolut ingenting för att förbättra vår situation under de kommande tolv åren. Det borde vara politiskt omöjligt för partier som säger att hela Sverige ska leva.

Annons

Absolut viktigast i närtid är att få en förändring i nationella planen så att den så kallade ”getingmidjan” mellan Bollnäs och Ockelbo tas med i planen. Genom att bygga två mil dubbelspår jämfört med dagens enkelspår har vi nått ett stort steg på vägen. Det kan göras till en kostnad som vi uppskattar till cirka 2 miljarder kronor, eller uttryckt av investeringsbudgeten, 0,25 procent av nationella planen. Genom att investeringen antas är vi på god väg mot att komma ner i önskad restid till och från Mälardalen.

Det är oändliga infrastruktursatsningar som behöver göras i vårt län. Men i närtid finns det inget viktigare än att vi samlas kring det som ger mest nytta för länet. Våra region- och riksdagspolitiker har en mycket viktig uppgift att se till att vår positiva utveckling av länet kan fortsätta, och då på ett miljömässigt och konkurrenskraftigt vis avseende infrastruktur.

Nu är det upp till bevis för politiken!

Jenny Grip, Samling Näringsliv

Gunnar Ageskär, Samling Näringsliv & Söderberg och Partners

Bob Persson, Persson Invest

Björn Rentzhog, Persson Invest

Knut Rost, Diös

Mattias Lööw, H1 Communication

Per Nilsson, Attacus

Tomas Eriksson, Länsförsäkringar Jämtland

Ylva Andersson, Jämtkraft

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy