Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
L: Regeringen gör allt för att bemöta vindkraftslobbyns krav

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi har en energikris med chockhöjda elpriser som drabbar många hårt. Företag tvingas dra ner på sin verksamhet på grund av de skenande elpriserna.

När energiöverenskommelsen beslutades 2016 varnade vi liberaler för konsekvenserna av överenskommelsen. Syftet var att kraftigt subventionera vindkraft på bekostnad av kärnkraften för att marknaden inte skulle anse det lönsamt att investera i kärnkraft.

I dag kan vi se konsekvensen av detta olycksaliga beslut. Vi har elbrist i södra Sverige och ett instabilt elnät som är beroende av väder och vind. I Norrland riskerar större framtida etableringar att utebli på grund av den förda energipolitiken.

Regeringen kallar vindkraften för miljövänlig. Vi har svårt att se det. Vindkraftverken tillverkas i Kina i stora fabriker som drivs av kolkraftverk. Vi köper dem där för att det är billigt. De fraktas på stora fartyg till Sverige.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Vindkraftverken kräver mycket plast och mycket betong. För att minska koldioxidutsläppen väljer ansvariga politiker istället att gräva ner tusentals ton betong i jorden, att tillverka tusentals ton plast som inte kan återvinnas. För att industriparkerna ska kunna byggas krävs kalhyggen och skövling av stora skogsområden som skadar naturen, den biologiska mångfalden och djurlivet.

Människor som är emot att få en vindkraftpark vid husknuten känner ofta en total maktlöshet. Regeringens stora satsning på vindkraft har bidragit till att lagar och regler som underlättar etableringen har beslutats. Vindkraften har en egen gräddfil, egna lagar och regler och egna forskningspengar. Alla myndigheter har order att sätta vindkraften främst.

Regeringens tydliga mål för vindkraften påverkar till och med rättsväsendet. Den enda vägen för människor att påverka en vindkraftsetablering i deras närområde är att förmå lokala politiker att använda det kommunala vetot.

Men regeringen gör allt för att bemöta vindkraftslobbyns krav. Den försökte till och med avskaffa det kommunala vetot men tvingades backa. Istället föreslår regeringen att påverkan på vindkraftsprojekt ska in väldigt tidigt i planeringsarbetet, redan när kommunen fastslår översiktsplaner.

Annons

I realiteten innebär detta att människor i kommuner som saknar uppdaterade översiktsplaner och som inte på ett tidigt stadium förstår konsekvenserna av stora vindkraftsetableringar kommer att köras över. När SKR hanterade remissvaret från utredningen krävde vi från L tillsammans med M och KD att detta är en mycket olycklig utveckling som kommer leda till ökat förakt mot vindkraftsindustrin.

Annons

Tyvärr ansåg en majoritet bestående av de rödgröna partierna och Centerpartiet att det är bättre att försvaga det kommunala vetot. Den politiska taktlösheten måste brytas, vindkraftsmotståndet är en av Sveriges största folkrörelser på grund av politikens oförståelse för de känslor av vanmakt som uppstår vid stora exploateringar.

För oss är valet enkelt, elskatten måste sänkas, samtidigt kräv en energimix av vatten, sol, vind och kärnkraft. Samtidigt måste rätten att kunna säga nej mot icke önskvärda etableringar av vindkraftsparker förstärkas, inte urholkas.

Lotta Gröning (L) riksdagskandidat

Pär Löfstrand (L) ordförande Jämtland Härjedalen

Hendrik Andersson (L) ordförande Norrbotten

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy