Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Alla som jobbar inom äldreomsorgen måste vara fullt vaccinerade

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: AP

Annons

Det har i media framkommit att det finns personal inom äldreomsorgen som inte är fullt vaccinerad. Det har också framkommit att kommuner och företag inte riktigt vet om de kan ställa krav på att de som tar hand om de äldre i kommunen är fullt vaccinerade.

Det råder ingen tvekan om att vaccination av personal och brukare är ett av de bästa sätten att begränsa spridningen av covid-19 inom äldreomsorgen. Det gäller såväl personal inom vård och omsorg som inom hemtjänsten. Tillsammans med adekvat skyddsutrustning är vaccination av fundamental betydelse för att skydda de äldre från smitta.

Det har diskuterats om det går att kräva att äldreomsorgens medarbetare ska vara vaccinerade. Det har anförts arbetsrättsliga skäl och hänvisats till regeringsformens regler om mänskliga fri- och rättigheter, särskilt bestämmelsen i 2 kap 6 § regeringsformen om att var och en gentemot det allmänna är skyddad mot påtvingade kroppsliga ingrepp.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Vi inom Seniorsossarna – en socialdemokratisk förening i Stockholm för medlemmar över 65 år – anser att det är en självklarhet att de som arbetar inom äldreomsorgen och som har kontakt med äldre ska vara vaccinerade. Det gäller såväl de som arbetar i kommunala verksamheter som de som arbetar i privata företag. Vårt krav gäller både de som arbetar inom institutioner och de som arbetar inom hemtjänsten. Intresset för att skydda de äldre från smitta väger helt enkelt tyngre än hänsynen till en arbetstagare som av något skäl inte vill vaccinera sig trots att det inte föreligger några medicinska hinder för detta.

När det gäller de arbetsrättsliga tveksamheterna, görs det skillnad mellan nyanställningar och krav på befintlig personal. Vid nyanställningar är de flesta överens om att det inte finns några rättsliga hinder för att kräva att den som anställs är vaccinerad. När det gäller befintlig personal har man varit mer tveksam. Det har ifrågasatts om kravet på vaccination har tillräcklig styrka. Den som inte vaccinerar sig eller inte vill visa om hen är vaccinerad trots att hen har hand om äldre brukare, får om vaccinationskrav införs omplaceras och om det inte går sägas upp på grund av arbetsbrist eller personliga skäl.

Annons

När det gäller personal inom offentlig verksamhet aktualiseras grundlagsskyddet mot att det allmänna tvingar enskilda till kroppsliga ingrepp. Riksdagen kan dock genom lag begränsa det skyddet.

Annons

Vi menar att Stockholms stad och andra kommuner borde gå i bräschen för att ställa vaccinationskrav på sina anställda och på dem som verkar inom offentligt finansierad äldreomsorg. I händelse av att någon inte accepterar kravet på vaccination, får saken prövas rättsligt.

Eftersom det tydligen finns en utbredd räddhågsenhet i kommuner och omsorgsföretag att ta strid för skyddet av de äldre, menar vi att regeringen snarast måste ta fram ett lagförslag som klargör att kommuner, vårdgivare och omsorgsföretag av olika slag har rätt att ställa krav på sina arbetstagare som arbetar med äldre, att de ska vara vaccinerade.

Seniorsossarna genom Tord Andnor och Gunnar Söderholm

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy