Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare centerpartistisk

Sofia Mirjamsdotter
De skapar halmgubbar för att elda på rasismen

Det är jul igen. Och den tycks komma tidigare för varje år som går. Det tycks också bli mer av den.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Bild: Maria Eilertsen

Annons

Redan i mitten av november hänger det adventsstjärnor i fönstren, ljusslingorna och trädgårdspyntet försöker varje år överträffa fjolårets.

Varenda liten by med självaktning har en egen julmarknad så den som vill kan gå på julmarknad varenda lördag och söndag från november och hela december.

Julgranarna kläs och exponeras i sociala medier i början av december och det släpps mängder av skivor med nyproducerad julmusik, av både gamla klassiker och helt nyskrivna låtar.

Adolphson & Falk gjorde för 40 år sedan en låt med titeln Mer jul, och deras önskan då har verkligen slagit in.

Med åren har det blivit mer av allt.

Mer klappar, mer mat, mer godis, mer pynt. Det går inte att komma undan.

Annons

Några som inte är nöjda med utvecklingen är Kristdemokraterna. De hävdar, på fullaste allvar, att våra jultraditioner är hotade.

Annons

På deras Facebooksida kan man läsa följande:

Bild: TT, Jonas Ekströmer/TT, Jessica Gow/TT

”Vi är stolta över våra traditioner. Julen är en viktig tradition. [...] Julens traditioner förenar människor och är en viktig del av vår gemensamma identitet.

Julen ska inte avskrivas som vilken ledighet som helst, som vissa tycks vilja. Debatten om traditioner har blivit ett lika magsurt som återkommande inslag i kalendern. Helst av allt verkar de vilja att det inte ska finnas några traditioner alls. De menar kanske inte illa, men det blir så fel.”

Vilka ”de” är som inte verkar vilja ha traditioner framgår inte. Vilket inte är ett dugg konstigt, eftersom KD:s påstående är helt taget ur luften.

Visserligen stämmer det att debatten om våra jultraditioner är ständigt återkommande, men den är aldrig initierad av dem som ”inte tycks vilja ha några traditioner”.

Allt kokar ner till en enda sak: rasism.

Den är tvärtom initierad av personer som försöker skapa en konflikt där den inte finns. Personer som genom att upprepa en lögn tillräckligt många gånger fått mängder av svenskar att också tro på den.

De skapar halmgubbar som blir nästan omöjliga att bemöta eftersom de är just halmgubbar.

Annons

Är det inte Lucia som hotas så är det Kalle Anka på julafton.

Annons

Och allt bygger på lögner, medvetna misstolkningar och ibland uppriktiga missförstånd. Som när en skola ett år inte har några pepparkaksgubbar i Luciatåget för att någon lärare vill att tåget ska vara mer stilrent och bara ha tärnor och stjärngossar. Eller för att Disney i USA väljer att uppdatera en av kortfilmerna i Kalle Ankas jul för att den blivit utdaterad – då vrålas det om islamisering.

Vem som helst som ser sig omkring i Sverige i december kan se med egna ögon att julen och våra traditioner inte är hotade.

Allt kokar ner till en enda sak: rasism.

Att skapa en kulturkonflikt av halmgubbar som inte finns för att på så vis kunna skylla våra ”förlorade" jultraditioner på invandringen, och särskilt muslimer, fyller inget annat syfte än att skapa misstro mot invandrade, och rasism.

Den enda funktion det fyller är att spela Sverigedemokraterna i händerna.

Det är skamligt att KD låter sig sjunka till den nivån.

Min egen julstämning hotas möjligen av snöbristen, som kommer att bli mer påtaglig för varje år som går. Den som beror på klimatkrisen. Den som varken KD eller SD är särskilt intresserade av att prata om. De skapar hellre halmgubbar för att mata rasismen än att ta itu med våra verkliga problem.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan