Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
MP: Replik: Ingen vill bygga ny kärnkraft utom M

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Salia Quicklund (M) tillskriver Miljöpartiet ansvaret för de höga elpriserna, och hänvisar till nedstängningen av fyra kärnkraftsreaktorer under Miljöpartiets tid i regeringen.

Antingen vet Saila inte hur europeisk elmarknad fungerar, eller så försöker hon medvetet vilseleda allmänheten.

M: Miljöpartiet bär skulden för de höga elpriserna (21 december)

De fyra reaktorerna Ringhals 1 och 2 och Oskarshamn 1 och 2 avvecklades under åren 2015–2020 efter en längre tids kraftiga lönsamhetsproblem och svårigheter att möta både konkurrens och säkerhetskrav. Alla hade uppnått sin planerade livslängd och alla avvecklades på beslut av ägaren, utan politisk inblandning.

Annons

Annons

M ville till och med gå emot ägaren och stoppa avvecklingen av Ringhals 1 fem veckor innan slutligt driftstopp, något som bolagets vd kallade för ”oseriöst”, och som på ett väldigt bra sätt illustrerar moderaternas reaktiva energipolitik. Först när elpriserna är höga vill moderaterna agera.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

M hade åtta år i regering på sig att planera för att ersätta de reaktorer som vi i fyrtio år vetat när de skulle läggas ned. Inget hände, så för att säkerställa en långsiktig stabilitet på energimarknaden sträckte den nya regeringen efter 2014, som MP ingick i, ut handen till M, och ingick en energiöverenskommelse som satte upp tydliga och långsiktiga mål och spelregler.

Den innebar bland annat kraftigt förbättrade förutsättningar för befintlig och eventuell ny kärnkraft. Trots det är marknaden ointresserad. Ingen vill bygga ny kärnkraft utom M, som i sin tur inte kan svara på vem som ska investera.

Miljöpartiet vill se ett förnybart och effektivt energisystem. Vi har en bred politik för allt från utbyggnad av produktion och lagring till bättre överföringskapacitet och energieffektivisering.

Annons

Vi ser att den största potentialen finns i havsbaserad vindkraft där bara några av de pågående projekten längs kusten motsvarar hela Sveriges kärnkraftsproduktion. Produktionen kan dessutom komma närmare slutanvändarna, samtidigt som havsbaserad vindkraft har mindre miljöpåverkan och en högre stabilitet än landbaserad.

Tyvärr hotas nu ett av de större projekten av Saila Quicklunds partikollegor i Stockholmskommunerna för att rädda havsutsikten från skärgården. Att Saila i det läget anklagar Miljöpartiet är mest sorgligt.

Anton Nordqvist (MP) distriktsordförande Jämtland Härjedalen

Lorentz Tovatt (MP) riksdagsledamot och energipolitisk talesperson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy