Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Säg nej till Centern – i välfärden och överallt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tom Silverklo (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, och Effie Kourlos (C), nytt kommunalråd i Östersund.

Annons

Samtidigt som jag läser att Effie Kourlos ska bli Östersunds nya centerpartistiska kommunalråd sveper min yngste sin tallrik i golvet.

Hon tar över som kommunalråd i Östersund efter Bosse Svensson (C): ”Väldigt hedrande” (9 december)

När jag plockar upp den ser jag att symbolen i botten på Ikeas plasttallrikar är identisk med Centerpartiets logga. Först tänker jag att det var väl lustigt, men snabbt förbyts känslan till krypande olust. Symboliken är alltför kuslig.

Annons

Bilden i botten på Ikeas tallrik påminner mycket om Centerpartiets logotype, skriver David Edvinsson.

Annons

Det stora varuhuset drivs som en marknad där allt kan säljas eftersom det är en marknad där allt kan säljas. Centerpartiet vill driva din och min gemensamma välfärd på samma sätt, som om vården, skolan och omsorgen också är en marknad där allt kan säljas. Men när Ikea prånglar värmeljus, bokhyllor och soffor säljer Centern barn, gamla och sjuka.

Effie Kourlos sa hösten 2020 att hon ”brinner för den kommunala skolan”. Hon har ett märkligt sätt att visa det på då hennes parti för en politik som tillåter en sådan som Internationella Engelska Skolans grundare Barbara Bergström (se Dagens Nyheter 11 december för en bild av denna figur) förvandla skolpengar till miljardvinst.

Hon har ett märkligt sätt att visa det på då de pengar som du och jag samlar in till våra barns skolgång enligt Centerpartiet inte ska gå dit, utan hellre till vilken riskkapitalist som helst var som helst i världen.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

När jag inte matar ungar är jag läkare på Östersunds sjukhus. Det är också en marknad enligt Centerpartiet. Tom Silverklo, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, har uttalat sig, i motsats till majoriteten av vår profession, positivt till privatägda digitala vårdföretag (vårdappar). Detta är bara ett exempel på hur nuvarande fria etableringsrätt i sjukvården gör det möjligt för enskilda att mjölka pengar ur ditt och mitt gemensamma system.

Annons

Annons

Digitala privatägda vårdappar fungerar i korthet som om jag skulle beställa tiotusen skäggtrimrar hem till Silverklo, honom ovetandes. Han har ingen möjlighet att undvika att betala för dem och han måste behålla alla. Han skulle, som jag, kunna ha användning för en av dessa men övriga skulle ligga där tämligen värdelösa och inge honom känslan av att resurser var skamligen bortkastade.

På samma sätt är vi i den offentliga vården tvungna att betala för de åtgärder privatägda vårdappar vidtar men som vi aldrig har bett om.

Silverklo säger om privatägda vårdappar att de är ett ”bra komplement”. Till vad? Ägarnas övriga aktieinnehav?

Inom omsorgen förvandlar rådande privatiseringsregim, Centerns Ikeatänk, våra skattekronor till en gratis buffé för organiserad brottslighet. Kriminella ligor lever gott på att låtsas vara hemtjänstföretag när de egentligen är, just det, kriminella ligor.

Alla har vi olika ingångar till vårt gemensamma samhälle men jag tror att de flesta ändå har en gemensam uppfattning om vad som är riktigt.

Är det rätt med ett system som låter brottslingar ta betalt för att lura oss?

Är det rätt att de pengar som vi betalar för vården av sjuka, omsorgen av gamla och barnens utbildning kan plockas ut som vinst rakt ned i enskildas fickor?

Är det rätt att våra barn betraktas som varor, att du och jag står för den ekonomiska risken när Barbara Bergström tar vinsten?

Svarar du ja kan du rösta som du vill. Svarar du nej, kan du inte rösta på Centerpartiet. Varken kommunalt, regionalt eller till riksdagen.

Säg nej till att bjuda in kriminella till bordet. Säg nej till den omoraliska, samhällshotande vinstutdelningen i välfärden. Säg nej till Centerpartiet.

(Det finns fler partier som stöder ovan berörda politik. Avstå dem också.)

David Edvinsson, Östersund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy