Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Svar: Alkoholen är en stor förlustaffär för samhället

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi håller med Joel Nordkvist (M) att införande av gårdsförsäljning föga gynnar turismen eller företagsamheten. Däremot håller vi inte med om att monopolet ska avskaffas.

Vurmandet för monopolet stympar hela frågan om gårdsförsäljning (20 december)

Moderaterna är beredda att slopa alkoholmonopolet till förmån för att små alkoholproducenter ska bli stora alkoholproducenter. Moderaterna verkar inte ha helhetsbilden framför sig när det gäller vilka effekter detta skulle få på övriga samhället.

Annons

I en vetenskaplig rapport från 2017 uppskattas att effekten av att avskaffa Systembolagets ensamrätt skulle bli 31 procents ökning av konsumtionen. Antalet dödsfall orsakade av alkohol skulle öka med 1 400 per år, rattfylleri med 8 000 fall och polisanmälda misshandelsfall med nästan 29 000 enligt samma bedömning.

Annons

Alkoholen är en stor förlustaffär både för samhället i stort och för staten. Visst tar staten in en del pengar, framför allt i form av alkoholskatter, men också en viss vinst från Systembolaget – obetydlig i jämförelse med alkoholskatterna. Men statens kostnader för alkoholen är betydligt större än intäkterna. Detsamma gäller för övrigt både kommuner och regioner, liksom samhället i stort.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Att det är privatekonomiskt lönsamt att sälja alkohol finns det inget tvivel om. Men en fråga är vem som ska bära kostnaderna som alkoholkonsumtionen och alkoholförsäljningen skapar? Offentlig verksamhet, finansierad av skattemedel, som sjukvård, socialtjänst, polis och rättsväsende bär en del. En annan del bärs av företag genom försämrad produktivitet och sjukfrånvaro. Förbättrad hälsa i en befolkning har i forskning visat sig vara positivt för ekonomisk tillväxt.

Med monopolet försvårar vi möjligheten för barn och unga att få tillgång till alkohol och för den som har ett skadligt bruk att fortsätta sitt bruk på helger och kvällar när Systembolaget håller stängt. Det ger en välkommen paus för alla de bara som växer upp i missbruksmiljöer, och undersökningar har visat att det gäller vart femte barn i Sverige. Alkoholen är den verkliga elefanten i rummet!

Björn Karlsson och Björn Sandal, IOGT-NTO Mitt

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy