Annons

Annons

Annons

ÖP lyfter: Klimathotet

Insändare
Hans Lindeberg: ÖP har ingen dold agenda i rapportering om klimathotet

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Hans Lindeberg och Sune Sjöström (infälld).

Annons

Undersökningar visar att cirka 400 000 svenskar är helt eller delvis tveksamma till larmen om klimathotet. En stor del av dessa sympatiserar med Sverigedemokraterna.

Sune Sjöström företräder SD i Krokoms kommun och regionfullmäktige. Som politiker debatterar han även klimatfrågan offentligt.

Alla artiklar i serien ÖP lyfter: Klimathotet

Sjöström verkar tro att det han kallar sina personliga åsikter inte har betydelse för hans politiska engagemang. I själva verket är det precis tvärtom. Att låta väljarna få en bild av Sune Sjöström ser på klimatpolitiken är både god och befogad journalistik.

Annons

ÖP:s intervju med Sune Sjöström är noga dokumenterad. I efterhand fick Sjöström läsa delar av dokumentationen för att ÖP:s reporter Stefan Nolervik ville försäkra sig om att han uppfattat svaren på rätt sätt.

Annons

Alla uttalanden som Sune Sjöström gör i ÖP:s artikel stämmer väl överens med vad han sade vid intervjutillfället.

Mest anmärkningsvärt är kanske att Sjöström menar att han före publicering har rätt att både påverka och godkänna innehåll i en nyhetsartikel där han själv är intervjuad.

Som politiker och företrädare för Sveriges tredje största parti så borde han ha större kunskap om oberoende journalistik.

ÖP har ingen dold agenda i rapportering om klimathotet. Vi strävar efter att olika uppfattningar ska komma till tals. Intervjun med Sune Sjöström är ett exempel på detta.

Hans Lindeberg, chefredaktör ÖP

- -

Kommentar från Sune Sjöström:

Jag blev intervjuad av Stefan Nolervik för ÖP och artikeln publicerades 18 december. Utifrån mina citat, som han skickat och som jag godkänt, har han bara tagit med några, de ”smaskigaste”. Viktig information har han utelämnat. Därpå har han lagt till ett stort antal citat som inte godkänts av mig. Är detta god journalistik?

Lokalpolitikern om klimatet: ”Jag köper inte halleluja rakt av” (18 december)

Annons

Att jag är sverigedemokratisk lokalpolitiker lyfts fram omedelbart. På tidningens etta, alltså förstasida, stod det stort: ”Lokalpolitiker tror inte på forskningen om klimatet”. Och första meningarna i ingressen lyder: ”Sune Sjöström är sverigedemokrat och bor i Åflo. Han sitter i fullmäktige i Krokom och är ledamot av barn- och utbildningsnämnden. Han sitter även i regionfullmäktige. Han tror inte på forskningen om klimatförändringar.– Väder är väder och det ändras med tiden.”

Annons

Nolervik, vad har mina politiska åsikter med mina personliga åsikter om klimatet att göra? Vidare lyfts det fram att jag är vindkraftsmotståndare sedan flera decennier. Jag kan inte låta bli att undra vad Nolerviks dolda agenda med denna artikel är!

Efter intervjun fick jag ett antal citat från Nolervik att godkänna. Men ÖP har som sagt publicerat många citat i artikeln som jag INTE fick skickade till mig och därför inte godkänt. Jag vill här ge några sådana exempel. Ett är rubriken på ÖP:s webb: ”Jag köper inte halleluja rätt av.”. Ett annat att Greta är ett kändis-barn. Ett tredje att jag säger: ”Det där med klimatet det ligger så långt ovanför huvudet på mig.”

Nolervik har även tagit bort viktig fakta och bakgrundsinformation som jag godkänt.

Nolervik, vad är du ute efter?

Sune Sjöström (SD) ledamot i Krokoms kommunfullmäktige, barn- och utbildningsnämnden samt regionfullmäktige

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan