Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
”Vem är det som kör egentligen?”

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”Kommunen har enligt lagen planmonopol och är den aktör som ska lägga upp strategier och planer för staden. Men med Diös dominerande ställning i Östersund måste vi börja fundera: 'Vem är det som kör egentligen?'” skriver Olle Björkebaum.

Annons

Varje jul bänkar vi oss i sofforna för att bevittna Kalle Ankas, Musse Piggs och Långbens gastkramande husvagnstur.

Under färden dukar Musse upp en måltid som han ska avnjuta i sina goda vänners lag. Långben lämnar sin chaufförsroll och de tre slår sig ner vid bordet samtidigt som bilen fortsätter att köra okontrollerat utmed farligare och farligare vägar. Innan allt är försent reagerar Musse: ”Vem är det som kör egentligen?”

Scenen gör sig påmind i ÖP:s nyligen publicerade artikel om fastighetsjätten Diös.

Diös dominerar i centrala Östersund – vill bli ännu större (29 december)

Annons

Annons

I artikeln beskrivs hur företaget idag har tydligt inflytande över centrala Östersunds framtid. Kvadratmeterpriserna i deras ständigt växande fastighetsbestånd hålls höga för att vänta in de mest kapitalstarka hyresgästerna. En stadskärna med höga hyror och låg beläggning på affärslokalerna anses mer intressant än en stadskärna med lägre hyror och liv och rörelse.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Ännu mer skrämmande är Diös direkta inflytande över stadsplaneringen i Östersund. Kommunen gav Diös carte blanche att exploatera Gustav III:s torg. Det kollektivtrafiksnav som platsen idag utgör ska enligt planerna försvinna.

I stället ersätts det med flera mindre hållplatser längs med Kyrkgatan samt en större, förlagd i det hus som idag innehåller turistbyrån. Kommunen lägger 35 miljoner kronor på att konvertera byggnaden till sitt nya ändamål, samtidigt som turistbyrån flyttar till en ny lokal på Storgatan, givetvis ägd av Diös.

Klart att turistbyrån i Östersund byggs om till vänthall (7 december 2021)

Annons

Åhlénshuset, som ligger mitt emot dagens turistbyrå, kommer efter denna omstöpning ges ett mycket strategiskt läge och högre fastighetsvärde. Diös passade nyligen på att köpa även denna fastighet.

Annons

Diös smider inte sina planer utifrån vad som är bäst för Östersund, utan vad som är bäst för dess ägares plånböcker. På listan över bolagets tio största aktieägare hittar vi förvisso Persson Invest, men även multinationella jättebolag som BlackRock och Vanguard som föga bryr sig om vår lilla stad så länge pengarna rullar in.

Kommunen har enligt lagen planmonopol och är den aktör som ska lägga upp strategier och planer för staden. Men med Diös dominerande ställning i Östersund måste vi börja fundera: ”Vem är det som kör egentligen?”

Olle Björkebaum

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan