Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Jämtlands exportföretag kan bli vinnare i den gröna omställningen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

En tredjedel av Sveriges stora exportföretag har inte investerat alls det senaste året för att minska sin klimatpåverkan. Men grön omställning gynnar både företagen och Sverige. Jämtlands över 400 exportföretag behöver investera i klimatomställning om de ska lyckas stärka sin konkurrenskraft.

Exportindustrin fick sig en törn under pandemins inledning, men går nu för högtryck. Mer än vartannat stort svenskt exportföretag räknar med att öka antalet anställda i Sverige det kommande året.

Samtidigt är hållbarhet något som alla företag måste förhålla sig till för att stå sig i konkurrensen. Därför redovisar allt fler sitt klimatavtryck, sin miljöpåverkan och hur de tar socialt ansvar.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Jämtlands över 400 exportföretag sysselsätter uppskattningsvis cirka 6 300 personer. Om företagen investerar i grön omställning kan de möta den ökade efterfrågan på hållbara lösningar, samtidigt som de stärker sin långsiktiga konkurrenskraft och bidrar till minskad klimatpåverkan.

I Svensk Exportkredits Hållbarhetsbarometer har vi frågat 200 av landets största exportföretag hur deras hållbarhetsarbete utvecklas. En tredjedel uppger att de under det senaste året inte investerat alls för att minska sin klimatpåverkan, trots att industrins gröna omställning är avgörande för om Sverige som land ska kunna nå sina mål om att minska den globala uppvärmningen.

Det finns ändå glädjande tecken på att industrins omställning börjar ta fart. Vartannat exportföretag uppger att deras kunder det senaste året ställt allt högre hållbarhetskrav på dem. Och bland de allra största exportföretagen planerar hela 75 procent att under det kommande året investera i sin verksamhet för att minska klimatpåverkan.

Men för att kunna göra en grön omställning behöver de finansiering. Svensk Exportkredit har därför statens uppdrag att finansiera exportföretagens omställning. Vi ser fyra områden där behoven är extra stora: energi, transport, sjöfart och smarta städer. Genom att satsa på de områdena har exportföretag och deras anställda alla förutsättningar att bli vinnare när de globala hållbarhetskraven från både regeringar och kunder skärps.

Jämtlands och Sveriges exportföretag behöver investera i klimatomställning för att stärka sin konkurrenskraft. Lyckas de med sin gröna omställning kan det bli både bli avgörande för vår gemensamma välfärd och ett av de största bidragen Sverige ger till den globala klimatomställningen.

Magnus Montan, vd för Svensk Exportkredit (SEK)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy