Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
V: Hårdare straff leder inte till minskad kriminalitet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att det sker skjutningar i Sverige är dessvärre knappast en nyhet längre. Den stora frågan är hur problemet ska lösas.

Eftersom strängare straff inte leder till minskad kriminalitet, är det för Vänsterpartiet tydligt att om vi ska minska gängkriminalitet och antalet dödsskjutningar, är det ökade resurser till vår gemensamma välfärd och att stoppa införseln av narkotika och vapen till Sverige som är lösningen.

Vi måste attackera orsaken till gängkriminaliteten och inte bara symptomen.

Skjutningarna sker främst i utsatta områden, ofta i förorterna till våra större städer. Att så många i dessa områden bara kan se sig få en bättre framtid som medlem i ett kriminellt gäng där mord och uppgörelse blir en vardaglig del i deras arbete är ett nederlag för oss som samhälle.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Alla människor som bor och lever i Sverige har rätt till att leva ett tryggt liv med samma möjligheter till att bygga en socialt trygg tillvaro, detta är en princip som vi alltid bör eftersträva.

Vänsterpartiet har många lösningar på hur vi ska laga det trasiga i samhället, där exempelvis mer resurser till den gemensamma välfärden är viktigt. Extra resurser i både förskola, skola, fritids och socialtjänst förebygger utanförskap, och man kan i ett tidigt skede fånga upp personer om någonting inte står rätt till.

Vi måste också arbeta hårdare med att stoppa all införsel av vapen och narkotika till Sverige för att komma till bukt med problemet. Tullen måste få mer resurser för att komma åt drogerna och vapnen redan vid gränsen.

Vi lever i en värld där mänskliga rättigheter ska vara centralt inom alla FN:s medlemsländer. Några av dessa rättigheter är rätten till röra sig fritt, att ha en trygg plats att bo på och att inte bli utsatt för orättvist frihetsberövade. Detta är principer som ska gälla alla människor oavsett etnicitet eller härkomst.

När man då börjar prata om hårdare straff mot socialt utsatta grupper i samhället så måste man fråga sig, är det verkligen den enda vägen?

Det finns inga enkla, snabba lösningar men Vänsterpartiet väljer att inte fokusera på hårdare straff. Det viktiga är att förebygga fler skjutningar. Inte att agera när de redan har skett.

Christina Hedin, distriktsordförande Vänsterpartiet Jämtland Härjedalen

Anny Berglin, ombudsman Vänsterpartiet Jämtland Härjedalen

Anne Svensson, ordförande Vänsterpartiet i Berg

Mathias Hedenborg, Vänsterpartiet i Berg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy