Annons

Annons

Annons

ÖP lyfter: Guldgalan

Förkylningssymtom och väntan på provsvar – här håller flera företag stängt

Flera företag håller stängt eller har minskade öppettider på grund av sjukdom bland personalen. De tar också det säkra före det osäkra i väntan på svar på test för Covid-19.
Vid lördag lunchtid stängde Nya Jonssons i Funäsdalen.

– Ingen har testat positivt i personalstyrkan men någon är lite snorig. Under helgen går det inte att testa sig, säger Andrea Skott Dahlgren.

Text

"Nu måste vi vara extra vaksamma på symtom", säger Andrea Skott Dahlgren, Nya Jonsson i Funäsdalen, som nu håller stängt.

Bild: Jonas Solberger, Ulrica Dahlqvist

Annons

Vissa verksamheter i Härjedalen har stängt helt andra har begränsat öppet med hänvisning till personalbrist och förkylningssymtom. De senaste dagarna har inlägg på sociala medier från flera företag kring just detta haglat tätt.

OKQ8 i Funäsdalen har dragit ner på öppettiderna och blomsterhandeln i Hede har meddelat att de har stängt i väntan på provsvar. Restaurang Botten i Vemdalsskalet har skrivit på sociala medier att de har stängt tills vidare då några i personalen uppvisat symtom. "Vi öppnar åter så snart all personal är testad och vi säkert kan ta emot våra gäster", står det i inlägget.

Också Skoogs Bistro och Deli i Funäsdalen har meddelat att de håller stängt över helgen på grund av symtom och i väntan på provsvar.

Annons

Nya Jonssons i Funäsdalen stängde vid lunchtid på lördagen.

– Det känns som att det har gått så bra hela tiden sedan pandemin startade och vi har klarat oss så bra. Vi är ett litet företag och blir en sjuk så drabbar det hela styrkan. Nu tar det så lång tid innan vi får provsvar, säger Andrea Skott Dahlgren, som driver Jonssons.

Annons

Anledningen till att hon stängt är att det är flera i personalen som inte är helt friska.

–Nu måste vi vara extra vaksamma på symtom. Ingen har testat positivt i personalstyrkan men någon är lite snorig, nu är det för många med symtom. Under helgen går det inte att testa sig och det sägs att det tar fyra dagar att få provsvar, förhoppningen är att vi kan öppna mot slutet av veckan.
I mellandagarna besökte TH två butiker där man menade att många kunder behövde påminnas om att hålla sig till riktlinjerna och butikernas önskemål som till exempel att inte gå in hela familjen för att handla.

Också Andrea har märkt av liknande tendenser bland kunderna.

– Vi har upplevt nu att många inte följer våra rutiner som att stå ute och vänta på sin tur. Det har vi hållit på med så länge nu och har inte behövt säga till om tidigare. Men jag tror många har slappat till lite, säger hon.

Andrea tycker att det kanske hade varit bra om restriktionerna aldrig lättats alls och att det skulle ha gjort det enklare för människor att komma ihåg vad som gäller samt att vanan av avstånd och restriktioner hela tiden fanns kvar.

Annons

–Det är tråkigt med restriktioner, men det har fungerat bra. Vi kanske skulle ha haft kvar samma restriktioner under hela tiden.

Annons

För henne innebär stängningen så klart ett inkomstbortfall, men det är sekundärt i rådande läge.

– Det är viktigare att vi alla hjälps åt, än några dagskassor, säger säger Andrea Skott Dahlgren.

Läs också: Hårt tryck på coronatester i Härjedalen – många vill provta sig själva

"Nu måste vi vara extra vaksamma på symtom. Ingen har testat positivt i personalstyrkan men någon är lite snorig, nu är det för många med symtom. Under helgen går det inte att testa sig och det sägs att det tar fyra dagar att få provsvar, förhoppningen är att vi kan öppna mot slutet av veckan", säger Andrea Skott Dahlgren. Arkivbild.

Bild: Jonas Solberger

Flera verksamheter runt om i Härjedalen har stängt på grund av förkylningssymtom bland personalen och väntan på svar om det är Covid-19 de drabbats av. Nya Jonssons är ett av dem, de stängde vid lunchtid på lördagen.

Bild: Ulrica Dahlqvist

Låst dörr in till Nya Jonssons med en hälsning om en fin dag "med all nysnö som kommit".

Bild: Ulrica Dahlqvist

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan