Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Förslaget om att kompensera elkunderna är ogenomtänkt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Redan före årsskiftet gick norska regeringen ut med att man ska kompensera norska elförbrukare då elpriset dragit iväg ordentligt även där. En anledning till stigande elpriser i Norge är att en ny elkabel till Storbritannien tagits i drift under hösten 2021, och elpriserna i Storbritannien ”smittat” av sig till Norge.

Den svenska regeringen är som vanligt oerhört senfärdig och reagerar bara när haveriet är ett faktum; när svenska elkonsumenter får sina elfakturor. Proaktivitet är inget som kännetecknar Socialdemokraterna.

Damberg: Sex miljarder ska sänka hushållens elkostnad (12 januari)

Annons

Annons

Det som nu är slående är att den socialdemokratiska regeringen ger sken av att man har arbetat med detta sedan en lång tid tillbaka, men när minister Damberg intervjuades i P1 Studio Ett 12 januari, blev det väldigt tydligt att regeringen inte har någon vettig plan och definitivt inte har förberett något.

Damberg sa dessutom att de som installerat värmepumpar, och alltså varit proaktiva för att minska sin elkostnad, inte skulle kompenseras eftersom de ”tjänat pengar” på att just installera till exempel en bergvärmeanläggning. Bara de med direktverkande eluppvärmning ska få kompensation.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Det är rätt typiskt Socialdemokraterna att de som själva ser över sin situation ska straffas eller bli utan ersättning. Utöver det använder Damberg fel benämning; man tjänar inte pengar på en värmepump, man minskar driftskostnaden men får andra kostnader istället.

Damberg glömmer alltså, kanske vänsterretoriskt medvetet, att en värmepumpsinstallation är en stor kapitaltung investering och ett risktagande. Värmepumpen, som visserligen drar mindre elkraft för att skapa en viss värmemängd, slits och ska betalas av på ett antal år.

Så hur ska denna kompensation göras i praktiken? Vem ska göra analysen av vilka som har direktverkande el och vem som har värmepump? Överklaganden och omprövningar? Vilka nya system måste byggas och vem ska granska och administrera?

Annons

Det är så ogenomtänkt att man baxnar. Men så blir det kanske när det inte är de skarpaste knivarna i lådan som sköter landets styre.

Annons

Det finns en minnesregel som kallas KISS – Keep It Simple Stupid, som betyder ”gör det inte onödigt komplicerat om det inte behövs”. Ett klart bättre förslag vore att använda momsen och elbolagen som återbetalningssystem. Elenergikostnaden skulle alltså varit momsfri för november och december 2021.

Dels kompenseras alla privata elförbrukare, stora som små och i hela landet, dels behövs i princip inga nya komplicerade återbetalningssystem. Företagen kompenseras inte eftersom det troligen skulle blivit ett otillåtet statsstöd.

Det skulle fungera så att elenergibolagen, som har alla fakturauppgifter, kontrollerar momsen på fakturorna för november och december. Sedan gör de en kvittning på kommande fakturor under 2022 med till exempel hela momsen (20 procent återbetalning) eller en ren återbetalning om kunden inte är kund längre.

Själva bokför de transaktionerna mot sina egna momskonton i bokföringen och får tillbaka moms från Skatteverket om det blir en negativ differens, annars betalar elenergibolaget bara in mindre i moms. Skatteverket i sin tur gör några enskilda granskningar.

Så där, svårare än så var det inte! En mindre lagändring och lite extrajobb för elenergibolagen men klart enklare än det som Damberg & Co hade tänkt sätta ihop.

Grundproblemet med el-ländet kvarstår, men det är en annan historia.

Per Edström, Östersund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy