Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare centerpartistisk

Sofia Mirjamsdotter
Moderaterna borde skylla elpriserna på ryssen istället för Miljöpartiet

Detta måste sägas. Miljöpartiet är inte skyldiga till dagens höga elpriser i Sverige. Inte regeringen heller.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Bild: AP, Maria Eilertsen

Annons

Om det vore så, vem är då skyldig till elpriserna i Frankrike, eller Tyskland, som båda har betydligt dyrare el än vi har i Sverige?

Det är helt enkelt ohederligt att som delar av högern gör, påstå att de rekordhöga elpriserna skulle bero på regeringens politik i allmänhet, och Miljöpartiets inblandning i synnerhet.

Bland annat har moderaternas riksdagsledamot Saila Quicklund uttalat att "MP bär skulden för de höga elpriserna! För 1 år sedan röstade riksdagen om Ringhals 1 skulle drivas vidare. S, V, MP & C valde att stänga reaktorn. Familjer & företag får idag betala för deras historiskt märkliga beslut."

Det råder inte elbrist i Sverige, tvärtom.

Det är lika ohederligt som att gå till val på att bygga ut kärnkraften och samtidigt inte satsa en enda krona i budgeten till detsamma, och dessutom protestera mot nödvändig utbyggnad av vindkraft.

Annons

Annons

Elen säljs och köps på en öppen marknad. Det råder inte elbrist i Sverige, tvärtom. Vi exporterar mer än vi importerar.

Det har helt och hållet att göra med tillgång och efterfrågan på elektricitet

Sverige har de lägsta elpriserna i hela EU, tillsammans med Finland. Allra lägst är de här i Norrland.

Detta är helt oberoende av vem som för tillfället befinner sig i Rosenbad. Det har helt och hållet att göra med tillgång och efterfrågan på elektricitet, på en marknad som inte är isolerad till Sverige.

När priserna stiger i övriga EU ökar de även i Sverige. På plussidan bör noteras att det då går att ta mer betalt för den el som exporteras från Sverige.

Det är inte i sig fel att gå till val på att sänka energiskatten eller att reformera skattesystemet

En av de viktigaste energikällorna i Europa är naturgas. En stor del av den importeras från Ryssland. Så när Ryssland höjer priserna på gas och samtidigt stryper tillgången påverkar det hela elmarknaden i Europa, inklusive den i Sverige.

Om vi ska kunna ha lägre elpriser i Sverige och Europa framöver så är det därför viktigt att Europa blir mindre beroende av rysk gas. Det vore även bra för klimatet och för Europas säkerhet – så länge vi är beroende av rysk gas så kan Ryssland använda det emot oss. Det är därför mycket dumt att EU-kommissionen häromveckan föreslog att fossil gas, med vissa villkor, ska klassas som ett hållbart energislag. Sveriges regering måste göra allt de kan för att det inte blir verklighet.

Annons

Annons

Om en kärnkraftsnedläggning ska pekas ut som boven i dramat är det i så fall det tyska nedläggningsbeslutet. Tysklands pågående kärnkraftsavveckling riskerarar att göra EU mer beroende av rysk naturgas.

Det är inte i sig fel att gå till val på att sänka energiskatten eller att reformera skattesystemet, som är ganska invecklat när det gäller just el. Höga elpriser gynnar statskassan men slår mot konsumenterna, så här finns en del att jobba med.

Men det ska i så fall göras med hederliga argument och inte med populistiska påståenden om att nuvarande regering är skyldig till rekordpriserna den här vintern.

Sådan hederlighet kanske till och med skulle göra regeringen mer tillmötesgående i samtal om framtidens energiförsörjning och skattesystem. Breda blocköverskridande överenskommelser i dessa komplicerade och utmanande frågor vore bra för Sverige.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan