Annons

Annons

Annons

ÖP lyfter: Trakasserier på jobbet

Var fjärde ung kvinna utsatt för sexuella trakasserier på jobbet – värst för de med låg lön

En av fyra unga kvinnor utsätts för sexuella kränkningar på arbetsplatsen under ett år. Mest utsatta är de med lägst inkomst. Detta visar en undersökning från Arbetsmiljöverket.

Text

Hot, våld och sexuella trakasserier återkommer i vittnesmål om arbetsmiljön i restaurangbranschen. I ”ÖP lyfter: Trakasserier på jobbet” vittnar unga tjejer om situationen.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Annons

Arbetsmiljöundersökningen genomförs vartannat år och bygger på intervjuer från anställda i olika branscher. Det är Arbetsmiljöverket och SCB som gör kartläggningen och den senaste rapporten är från 2019.

Annons

Där uppgav ungefär var fjärde kvinna mellan 16 och 29 år att hon utsatts för sexuella trakasserier under de senaste tolv månaderna. Det är fyra gånger vanligare att unga kvinnor med låg lön utsätts för sådana kränkningar jämfört med de som har hög lön. Statistiken visar också att det är dubbelt så många unga kvinnor med tidsbegränsad anställning som uppger att de varit utsatta för sexuella kränkningar jämfört med de som har en fast anställning.

Bild: Markus Boberg

I undersökningen har 23 procent av de unga kvinnorna uppgett att de varit utsatta för sexuella trakasserier de senaste 12 månaderna, motsvarande siffra för män i samma åldersgrupp var 2 procent.

Bild: Gustaf Hallin

Det finns ingen nedbruten statistik för restaurangbranschen i den undersökningen. Statistiken visar att kvinnor som arbetar i butik eller inom vård- och omsorgsyrken var mest utsatta för sexuella trakasserier.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan