Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Regionen måste jobba för att länet ska fortsätta växa

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Regionens ansvar för länsutveckling innebär framför allt att stimulera åtgärder som underlättar befolkningstillväxt."

Bild: TT

Annons

Region Jämtland Härjedalen har snart verkat under två mandatperioder, med olika politiska majoriteter.

Regionen övertog landstingets uppgifter med sjukvården som helt dominerande ansvarsområde. Vidare blev regionen ansvarig för länsutvecklingen, som tidigare hanterades av länsstyrelsen.

Det fanns stora förväntningar att regionen skulle bli en kraftfull organisation för en positiv samhällsutveckling. Inför kommande val i höst är det högst angeläget att de politiska partierna omsorgsfullt utvärderar hur regionen hittills har lyckats med sitt uppdrag.

MP: Replik: Ingen vill bygga ny kärnkraft utom M (26 december)

Annons

Annons

Regionens uppgifter är reglerade i gällande lagstiftning och utrymmet för partipolitiska motsättningar är begränsat. Partierna bör utnyttja möjligheterna att bredda kompetensen i regionstyrelsen.

Sjukvårdens personalproblem har dominerat debatten och en berättigad fråga är om oron kring personalförsörjning är på väg att lösas, eller om organisationen har misslyckats att skapa förtroende hos personal och allmänhet. Om problemen fortsätter krävs radikala åtgärder för att nå harmoni i organisationen. Arbetsmiljöproblem försvårar rekrytering och är kostnadsdrivande.

Regionens ansvar för länsutveckling innebär framför allt att stimulera åtgärder som underlättar befolkningstillväxt. Förutsättningarna är i nuläget klart intressanta:

Det pågår en stark utflyttning från Stockholmsregionen.

Efterfrågan på boende utanför storstäder – med tillgång till rekreationsmöjligheter ökar.

Omfattande privata investeringar i boende har genomförts under de senaste 10–15 åren i fjällvärlden.

Olika former av distansarbete utvecklas.

Östersund, som regionens centrum, erbjuder väl utvecklad kommersiell och offentlig service.

Universitetsutbildning.

Närhet till Trondheimsregionen.

Annons

Fungerande kommunikationer är avgörande för att uppnå önskad tillväxt. Under 2019 utarbetades en plan för upprustning av tågtrafiken med mål att förkorta restiden Östersund–Stockholm till fyra timmar (Bo-Lennart Nelldal/Bolle Rail Research).

Nu krävs kraftfullt agerande från regionen för att inte Trafikverket ska fortsätta att bortprioritera Jämtland Härjedalen. I detta sammanhang är det nödvändigt att skapa nära relationer till berörda myndigheter och departement, för att påskynda utbyggnaden och utnyttja det läge som finns för att stimulera inflyttning till vår region.

Nils Eriksson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy