Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare centerpartistiskFramtidens elförsörjning

Sofia Mirjamsdotter
Regeringen skickar helt fel signaler då de belönar hög elkonsumtion

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Bild: Maria Eilertsen

Annons

Jag vet inte om det är pandemin eller om det är något annat, men det är inte riktigt rimligt att som regeringen nu gör – ösa miljarder över medborgarna som fått höga elräkningar.

Intentionen, att avlasta folk som i värsta fall tvingats låna pengar för att betala elräkningen, är begriplig. Det torde också handla om att hålla hjulen rullande i ekonomin så att folk kan köpa annat än el för pengarna.

Men vill man avlasta vanliga svenskars ekonomiska bördor finns det andra sätt än tillfälliga godisregn likt detta.

Dessutom sänder det helt fel signaler gällande elkonsumtion och hushållning.

De flesta som får del av bidraget är villaägare. Villaägare som dels haft råd att köpa hus, och som de senaste åren gynnats av låga räntor

Annons

Inte i alla fall, men i många, blir det så att personer som slösat med elen kompenseras, medan de som snålat och sparat och kanske lagt stora pengar på investeringar för att hålla nere elförbrukningen blir utan.

Annons

På Twitter såg jag denna kommentar angående elräkningsbidraget: "Jag kan enkelt flytta tillbaka till el från fjärrvärme och det var det första jag började räkna på när jag hörde nyheten idag."

Det är förhoppningsvis ett undantag, men det visar vilka sorts signaler regeringen sänder med bidraget.

De flesta som får del av bidraget är villaägare. Villaägare som dels haft råd att köpa hus, och som de senaste åren gynnats av låga räntor. Villaägare som har haft möjlighet att planera för sin elförsörjning och uppvärmning.

Framförallt villaägare i södra Sverige, där utbyggnaden av fossilfri energi går trögt medan man förlitar sig på att vi i norr ska leverera framtidens elektricitet.

Och nej, inte alla villaägare är rika.

Men hyresgäster som inte kan välja uppvärmningssystem får ingenting, även om de också lär drabbas i form av höjda hyror.

Det är i och för sig inte nytt att Socialdemokraterna flirtar med medelklassen när det är valår, men jag tror att med elbidraget skjuter de sig själva i foten.

Inte minst framstår det som obegripligt för alla de personer med små resurser som snålat för att kunna betala sina räkningar och som nu blir helt utan kompensation att få budskapet att "om du inte hade varit sparsam hade du fått några tusenlappar av staten".

Hur tänker Socialdemokraterna agera när räntorna höjs och folk som inte kalkylerat med det när de tagit sina bolån tvingas lämna hus och hem? Dela ut pengar till dem som tänkt kortsiktigt? Vad hände med individens eget ansvar?

Annons

Annons

Det finns ingen naturlag som säger att man måste duscha varje dag eller värma upp en hel flerplansvilla när det är kallt ute.

Att belöna dem som har hög elförbrukning är att uppmuntra till slöseri. Det minskar också incitamenten att spara på el eller att investera i energisnåla lösningar.

Ekonomisk styrning behövs för att ställa om till ett mer hållbart samhälle, så subventionering av exempelvis solceller eller höga skatter på fossila bränslen är bra verktyg. Men effekten av dessa åtgärder riskerar att gå förlorad om man i andra änden kompenserar för hög elförbrukning. Pengarna borde istället användas för att subventionera exempelvis installering av bergvärme.

Klimatkrisen kräver omställning i det stora och det lilla. Det finns ingen naturlag som säger att man måste duscha varje dag eller värma upp en hel flerplansvilla när det är kallt ute.

Det är bara att hoppas att förslaget om elbidraget inte får gehör i riksdagen. Men skadan är redan skedd vad gäller de signaler regeringen skickat till medborgarna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan