Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Kalle Olsson (S): Östersund viktig plats för skyddet av Sverige

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kalle Olsson (S).

Bild: TT

Annons

I dag invigs Jämtlands fältjägarkår. Samtidigt, några hundra mil bort, nära den rysk-ukrainska gränsen, har Ryssland dragit ihop stora truppansamlingar.

Här kommer nya regementet med Jämtlands fältjägarkår att ligga (16 december 2021)

Exakt vad president Putin har för avsikter med detta vapenskrammel vet bara Putin. Klart är att vi befinner oss i ett allvarligt läge. Det finns inget utrymme för vare sig blåögdhet eller naivitet i förhållande till Rysslands maktambitioner.

Annons

President Putin har markerat att han eftersträvar en annan säkerhetsordning för Europa – en ordning där stormakterna styckar upp vår kontinent i intressesfärer. En sådan tillbakagång till det kalla krigets sätt att betrakta Europas stater är förstås oacceptabelt. Varje land är fritt att välja sin egen framtid – det bestämmer ingen annan!

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Det är mot denna bakgrund, det över tid försämrade säkerhetsläget i Europa, som man ska se invigningen av Jämtlands fältjägarkår och övriga fyra regementen runt om i landet.

Vi genomför nu de största satsningarna på Försvarsmakten sedan 1950-talet; mellan åren 2014 och 2025 görs en 80-procentig ökning av försvarsbudgeten. Parallellt pågår de största satsningarna på det civila försvaret i modern tid.

En bärande del i den S-ledda regeringens omläggning av försvarspolitiken är kombinationen av en trovärdig nationell försvarsförmåga med samarbeten som rymmer både djup och bredd.

Finland intar en särställning bland våra försvarssamarbeten. Om en kris skulle uppstå i vårt närområde lär det sannolikt inte inbegripa bara två länder, utan fler länder skulle bli påverkade. Därför övar och samarbetar vi med andra. Vi ska både kunna ge och ta emot militärt stöd.

Östersunds strategiska läge med förbindelser i såväl öst-västlig som nord-sydlig riktning gör att vi har en roll i detta breda säkerhetsnätverk.

Med dagens invigning fortsätter vi arbetet för ett starkare försvar där Östersund blir en viktig plats för skyddet av Sverige.

Kalle Olsson (S) riksdagsledamot Jämtlands län

Bild: TT

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy