Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
C: Ta Jämtland Härjedalen ur den digitala skuggan!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Behovet av bredband och en stabil uppkoppling till Internet ökar ständigt i hela landet. Fler och fler av de tjänster vi behöver för att klara och förenkla vår vardag kräver bredband. Tillgång till offentliga tjänster och service. I skolan, vården, omsorgen, primärsjukvården – listan går att göra lång, behöver människor kunna koppla upp sig.

Men tillgång till bredband är också en förutsättning för att kunna driva företag och handel. Bredband och uppkoppling till Internet är också nödvändigt för sociala kontakter, nöje och rekreation och för att kunna ta del av kulturutbudet.

Den tidigare regeringen satte ett antal mål för bredbandsutbyggnaden i Sverige. Målen ställde krav på geografisk tillgång till uppkoppling och mål för hastigheter i bredbandsnäten. Fibernät och mobilt bredband av god kvalitet ska finnas där människor normalt verkar och vistas. Och det skarpaste målet för bredbandsutbyggnad är satt till 2025, då i stort sett hela landets yta ska täckas av digitala nät. Flertalet av bredbandsmålen har inte uppnåtts och ser inte ut att kunna nås med nuvarande förd politik.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Tillgången till en stabil uppkoppling mot Internet varierar stort i landet. I städer, i närförorter och i turistorter är tillgången till uppkoppling med fibernät och mobila nät ofta mycket god. Hastigheten och kapaciteten i näten är hög. Men det räcker att komma några mil – eller ibland bara kilometer! - utanför stadskärnorna för att bilden ska bli en helt annan.

Fibernäten är dåligt utbyggda. Mobilnäten saknar många gånger stabil uppkoppling och de områden som helt saknar täckning är många. Detta drabbar givetvis främst företag och boende på landsbygd och i glesbygd. Det digitala utanförskapet och isoleringen är utbredd.

Region Jämtland Härjedalen är tyvärr inget undantag.

På alldeles för många platser i länet är tillgången till en digital infrastruktur – till bredband - dålig eller helt obefintlig. Människor och företag befinner sig i ett digitalt skugglandskap. Behoven är stora men det digitala utanförskapet är vardag på landsbygden och i mindre samhällen. Delvis beror detta på långa avstånd och en topografi som gör att det svårt och kostsamt att nå fram med fiberkablar eller mobila radiosignaler.

Men det är inte hela sanningen. Operatörerna som bygger nät – mobila nät eller fibernät – drivs av rent kommersiella intressen och av möjliga kundunderlag för att vilja investera i nätutbyggnad. Då är landbyggden och glesbygden mindre intressant, och står därför ofta som förlorare.

Annons

Kommunerna i regionen har också en svår uppgift att med den kommunala budgeten i grunden vara medfinansiär i uppbyggnaden av en digital infrastruktur i den egna kommunen. Tyvärr är det så illa även där stadsnätet eller kommunens energibolag bygger nät.

Annons

En fortsatt statlig finansiering behövs därför under kommande år för att kunna bygga bort detta utanförskap. Finansieringen behövs för att hela Sverige kan kunna få del av den digitala utveckling vi ännu bara sett början av.

Centerpartiet kommer aldrig acceptera att det i Sverige eller i regioner som Jämtland Härjedalen på detta sätt skapas ett A- och ett B-lag, där de som bor i städer och tätorter är vinnare med tillgång till alla digitaliseringens möjligheter.

B-laget är de som bor och verkar på landsbygden och som många gånger saknar de mest fundamentala möjligheter till en acceptabel bredbandsuppkoppling. Ett tryggt, demokratiskt och tillgängligt samhälle kräver att det finns en stabil och säker tillgång till elektroniska kommunikationer som täcker alla människor och företag i landet, där de befinner sig och verkar.

Om Centerpartiet i valet i september får väljarnas förtroende, vill vi driva en skarp och tydlig offensiv politik för att bygga bort det digitala utanförskapet som skapats i Sverige. Vi vill:

- undanröja onödiga lagar och förordningar som gör det krångligt att bygga bredbandsnät. Ett exempel är förordningen som gör det nästan omöjligt, att bygga fibernät med kommunal finansiering till mindre orter över kommungränser.

- underlätta för serösa operatörer som vill bygga bredbandsnät med statlig eller annan finansiering att snabbt kunna få nödvändiga tillstånd, utan onödigt byråkratiskt krångel.

Annons

- att det i statens budget varje år avsätts så stora statliga medel vikta för bredbandsutbyggnad, så att de beslutade bredbandsmålen har möjlighet att uppnås inom rimlig tid.

- säkerställa att alla har tillgång till mobila tjänster av god kvalitet där de normalt befinner senast 2023. Framtidens 5G- nät ska också byggas ut parallellt på landsbygden och inte enbart i storstadsregionerna.

Annons

- se ett tydligare nationellt ansvar för att stödja upphandling, implementering och utbyggnad av digital infrastruktur och digital välfärdsteknik.

Ett digitalt utanförskap skapas även av svårigheter att kunna utnyttja de moderna digitala tjänster som digitaliseringen medger. Vi vill därför säkerställa att alla grupper i samhället kan ta del av digitaliseringens alla möjligheter. Stöd och utbildning är nyckelfaktorer. Där skulle exempelvis de kommunala biblioteken kunna vara viktig en stödresurs.

Om Centerpartiet i valet i höst får väljarnas förtroende kommer vi att göra skillnad. Vi kommer driva en politik som ger kraft och skapar förutsättningar för att bygga ut den digitala infrastrukturen till alla, oavsett var man bor eller verkar i landet. Vårt mål är att digitaliseringens möjligheter ska kunna nyttjas av hela vår befolkning!

Hanna Wagenius (C) riksdagskandidat Jämtland Härjedalen

Per Åsling (C) riksdagsman Jämtland Härjedalen

Björn Berg (C) infrastrukturpolitisk rådgivare

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy