Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Svar: Allianslöshet försvagar skyddet av svenska soldater

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag är enig med Kalle Olsson (S) om att det är med stolthet som vi ser en återinvigning av Jämtlands Fältjägarkår – de är varmt välkomna!

Kalle Olsson (S): Östersund viktig plats för skyddet av Sverige (17 januari)

Jämtlands fältjägarkår invigdes i måndags.

Bild: Anders Olsson

Östersund är mycket riktigt en viktig plats för skyddet av landet, så pass strategiskt viktigt att försvarsmakten själv ville se det fullskaliga återupprättandet av infanteriregementet i Östersund istället för i Sollefteå som nu sker.

Annons

Annons

Den enda anledningen till att den fullskaliga etableringen inte blev i Östersund är för att den regering som Olsson (S) röstat fram i riksdagen, i slutändan valde att ta hänsyn till regionalpolitiska skäl istället för de strategiska bedömningarna från försvarsmakten.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Att det görs fortsatta investeringar i försvaret är viktigt, men den som är alliansfri är snarare allianslös när det blir skarpt läge, och därför är det anmärkningsvärt att S direkt avfärdar ett medlemskap i Nato. Här är det en förlegad syn på säkerhetspolitiken som hamnar i första rummet.

Socialdemokrater i våra grannländer har dock gjort helt andra bedömningar gällande Nato. När den svenska neutraliteten uttalades så handlade det om att ”officiellt” inte ta ställning mellan Warszawapakten och Nato – sedan den förstnämnda militäralliansen föll med Sovjetunionens upplösning år 1991 så är grunden för den politiska hållningen likväl upplöst.

Sedan är det inte längre en fråga ”om det uppstår en kris i vårt närområde”; en sådan kris sker i detta nu och den ser inte ut att minska i styrka under överskådlig tid nu när geopolitiken har återkommit.

Annons

Ryssland agerar repressivt och vill se en hotfull återgång till den ordning som präglade Europa under det kalla kriget. Att stå utanför Nato kommer att leda till ett försvagat skydd av svenska soldater och av svenskt territorium.

Att direkt avfärda frågan om ett medlemskap visar också på en underdånighet inför Kremls vilja att diktera dagordningen. Undergivenhet gentemot Putin kommer inte att stärka de västerländska demokratierna, tvärtom.

Joel Nordkvist (M) gruppledare Moderaterna i Östersunds kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan