Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Extremväder som skyfall och torka är det nya normala

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När stormen Gyda slog till föll det stora mängder regn i bland annat Storlien, vilket orsakade flera översvämningar.

Bild: Anna-Stina Ericson

Annons

Det känns plötsligt och oväntat att det mitt i midvintern inträffar en klimatkatastrof i mikroformat med skyfall och översvämningar häruppe. Men Jämtland finns sedan en tid med på listan över Sveriges tio riskområden vad gäller översvämningar.

Skadorna kommer kosta stora summor. Det är oklart vem som kan och ska betala för den klimatanpassning som behövs.

Extremväder som skyfall och torka är det nya normala. För att klimatanpassa Jämtland och hela Sveriges gamla vatten- och avloppssystem behövs en systemförändring. Det menar vi leverantörer som i årtionden sett ökande antal händelser som fått stora konsekvenser.

Sommarens extremväder i Gävle satte fart på debatten om skyfallsanpassning av avloppssystemen igen. Himlen öppnade sig i 24 timmar. Avloppssystemen klarade helt enkelt inte att få undan allt vatten. Skadorna uppgick till över 500 miljoner kronor.

Annons

Annons

Hur stora skadorna blir av vinterskyfallen här i Jämtland återstår att se. Men det kommer kosta kommunerna och i slutänden invånarna stora summor.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Gävle och Östersund/Jämtland är bara två exempel. Försäkringsbolagen räknar till 15 000 skadeanmälningar i Sverige enbart som följd av sommarens skyfall. Eftersom klimatförändringarna varit kända i årtionden argumenterar försäkringsbolagen för att skyfallen inte längre är oförutsedda och därför inte går på försäkringen.

Därför bollar just nu Sveriges kommuner och regioner (SKR) och staten frågan om vem som ska betala mellan sig som en het potatis. Debatten har nått så långt att framtida husköpare drar öronen åt sig. Enligt det statliga bolåneinstitutet SBAB uppger nu 60 procent av framtida husköpare att de kommer räkna med klimatrisker, något bara några få gjorde tidigare.

De dramatiska väderförändringarna i kombination med upp till 100 år gamla VA-system med försummat underhåll ställer situationen på sin spets. Vi leverantörer ser att skadorna blir fler och dyrare varje år. Precis som med ett privat hus blir skadorna dyrare att reparera ju längre man väntar med modernisering och underhåll.

Idag ligger stort ansvar för vatten och avlopp hos kommunerna som finansierar systemen med VA-taxor. Men styret i många kommuner tycks sakna incitament, kompetens och finansiellt utrymme att agera långsiktigt. Det är därför kommunerna nu tillsammans försöker få staten att dela kommunernas och deras medborgares betalningsansvar.

Annons

Annons

Men en tillfällig ekonomisk injektion från staten kommer inte lösa det här långsiktigt. Vi menar att en systemändring behövs. Som underleverantörer och entreprenörer i VA-sektorn har vi över åren samlat konkreta förslag:

1. Inför leveransgaranti för vatten och avlopp med ersättning till kunderna/hushållen. Det ger kommunerna incitament att minska antalet olyckor. Liknande har införts på elmarknaden.

2. Ge kommunerna bättre finansiella verktyg och se över VA-taxan. Att vatten och avlopp blir dyrare och dyrare för de som bor i fattiga kommuner är inte hållbart.

3. Ge kommunerna incitament och uppdrag att samarbeta i VA-regioner för att dela kostnader och kompetens.

4. Utse ett departement och en myndighet som övergripande ansvariga för VA-frågor. Idag delas ansvaret av flera departement och ett tiotal myndigheter.

Kommunerna behöver få förutsättningar att bygga VA-system utifrån sedan länge kända fakta om klimatet och det eftersatta underhållet. Att räkna med att försäkringskollektiv och att staten kliver in löser inte problemen.

Branschinitiativet VA-Fakta:

Hampe Mobärg, senior rådgivare Maskinentreprenörerna

Caroline Harrå, branschutvecklare VVS-Fabrikanterna

Joacim Nordh, vd Rörgrossisterna

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy