Annons

Annons

Annons

Annons

Strömsbro-Norrlandet

Debatt
Gör en gång- och cykelväg till Strömsunds industriområde

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Therese Nilsson, Arkivbild

Annons

I Strömsunds kommuns näringslivspolitiska program står det att läsa:

”För att Strömsunds kommun skall vara en attraktiv kommun för ett växande och levande näringsliv krävs att både företagen och det offentliga samverkar.

Gemensamt skall vara ett mottagande präglas av professionalism och service. Vår omvärld förändras fort. Förutsättningarna, möjligheterna och utmaningarna inom näringslivet förändras i lika hög takt. Följden av detta är att företagens behov kan se olika ut från tid till annan. Detta kräver att det offentliga, kommunala förvaltningar, näringslivsbolag och andra medaktörer följer utvecklingen”

I kommunens översiktsplan står det att ”den ska utformas så att den stöder näringsliv och sysselsättning. Att aktivt verka för att förbättra befintliga kommunikationer”.

Annons

Tillverkningsindustrin i kommunen har stor potential för fortsatt tillväxt. Industriföretagen går bra och många vill utöka sin verksamhet. Bara på några år har företagen ute på industriområdet gjort investerat på över 100 miljoner kronor och mer är på gång.

Annons

Med anledning av ovanstående är det helt obegripligt att Strömsunds kommun och dess näringslivskontor inte sett till att skapa förutsättningar för en cykel- och gångväg till industriområdet, detta samtidigt som Trafikverket bygger cykel- och gångbana till Ulriksfors.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Det är ännu mer förvånande att det inte gjorts i samband med grävningen till industriområdet där det nya värmekraftverket ska byggas av Jämtlandsvärme AB, ett helägt kommunalt bolag.

Över 300 personer sysselsätts och alla är skattebetalare. Utifrån en enkät som gjordes av Engcon, skrev 235 stycken på och hoppades på en gång- och cykelväg till industriområdet. Listan lämnades in till kommunen och kommunalrådet Morgan Olsson som också är ordförande i näringsliv och utveckling.

Cykel- och gångvägen till Ulriksfors, väg 345, som Trafikverket är ansvarig för, uppgår till en kostnad på cirka 23 miljoner kronor. Vägen till industriområdet är inte Trafikverkets ansvar utan en kommunal fråga och investeringen från kommunen skulle enligt uppgift landa på 2,4 miljoner.

Det är väl dags att leva upp till alla fina strategier. Framtidens industriområde i Strömsund är värd ett bättre öde, en bättre infrastruktur och då är en cykel- och gångväg en viktig pusselbit. Så med det sagt, släpp sargen och kom in i matchen.

Göran Bergström, före detta kommunalråd och ordförande i näringslivsbolaget i Strömsund

Annons

Annons

Till toppen av sidan