Annons

Annons

Annons

Frösön

Insändare
Utveckla Frösöns friluftsliv – gör naturreservat av Östberget och Öneberget

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I Östersund och på Frösön finns det många vackra platser att besöka och vistas i. Många bor nära ett grönområde där det är enkelt att ta sig ut på en promenad. Det finns många platser med storslagen utsikt, stigar genom vacker skog och både små och stora sjöar.

Östberget med Gustavsbergsbacken och Öneberget med Mjällestigen vill Vänstern skapa naturreservat av. Arkivbilder.

Bild: Lars Ljungmark, Anders Olsson

Två områden på Frösön, Öneberget och Östberget, skulle kunna utvecklas för att skapa ännu mer möjligheter till friluftsliv och områdena skulle kunna bli mer tillgängliga för fler personer och skapa fler besöksanledningar.

Östberget syns från Östersund genom en av sina två skidbackar, Gustavsbergsbacken, men används för så mycket mer än bara slalomåkning. Berget passar för både cykling, klättring, promenader, längdskidåkning och mycket mer.

Annons

Annons

Öneberget är lite mer av en doldis, det hittar du mellan Frösö Strand och Vallaleden. Berget har både en spännande och dramatisk natur på den lilla ytan, men också en intressant historia med både en borg och en galgbacke. Uppe på toppen finns en grillplats som har en utsikt som står sig väl bland alla andra vackra utsiktsplatser i Östersund.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

För att kunna utveckla friluftslivet och för att kunna uppgradera området skulle ett naturreservat vara en bra möjlighet för dessa två områden. Öneberget skulle med sin historia även kunna vara ett natur- och kulturreservat. Naturreservatet för områdena skulle då formuleras så att alla de aktiviteter som finns där i dag kan fortsätta att utvecklas. Då kan vi även i framtiden använda området för promenader eller annat friluftsliv.

Östberget har under lång tid varit utpekat som ett framtida naturreservat i Översiktsplanen och i budgeten som slogs fast för 2022 finns ett uppdrag att utreda förutsättningarna för bildandet av ett naturreservat på Östberget med.

Vänsterpartiet ser det därför som en naturlig del i utvecklingen av Östersund att uppgradera Östberget till naturreservat, men att då även ta med även Öneberget och skydda också det området. Med ett naturreservat kan vi även rusta upp leder, skyltar och information om dessa områden så att fler har möjlighet att ta sig till och uppleva dessa områden. Är det något vi lärt oss de senaste åren är det vikten av att kunna ta sig ut i naturen och njuta av friluftsliv. Genom att omvandla Öneberget och Östberget till naturreservatet skyddar vi den möjligheten för alla.

Annons

För Vänsterpartiet i Östersund

Christina Hedin

Gustavsbergsbacken på Östberget.

Bild: Anders Olsson

Mjällestigen leder till Öneberget.

Bild: Lars Ljungmark

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan