Annons

Annons

Annons

Östersund

Så firar Jamtli samernas nationaldag – visar Nils Thomassons fotografier

I dag är det samernas nationaldag – något som firas över hela Sápmi.

Text

6 februari är den samiska nationaldagen. Helgen efter, lördag 12 februari, öppnar Jamtli en samisk utställning. Arkivbilder

Bild: Linda Hedenljung

Annons

Jamtli i Östersund uppmärksammar den samiska nationaldagen, 6 februari, genom att visa bildspelen "Barn i renens spår. Nils Thomassons fotografier berättar" och "Moderna tiders renskötsel” i Rentzhogsalen.

Helgen efter, 12 februari, öppnar Jamtli utställningen "Renskötsel i svart och vitt". Här får besökarna får uppleva en del av Nils Thomassons fotografiska konstverk som förvaltas av stiftelsen Jamtli i Östersund. I dag uppskattar Jamtli att de har över 30 000 negativ med samiska berättelser.

På utställningen kan man se bilder som visar renar och renskötsel. Här finns också ett bildspel med ett urval av fotografier som Nils Thomasson tagit på barn.

Utställningen pågår till 1 maj.

Utställningen "Renskötsel i svart och vitt" visas på Jamtli mellan 12 februari och 1 maj. Foto: Nils Thomasson

Annons

Annons

Östersunds bibliotek har en skyltvägg fylld med litteratur om samiskt liv och historia. Biblioteket bjuder även in till pysselkväll 6 februari där barn, ungdomar och vuxna har möjlighet att skapa samtidigt som de talar samiska med varandra. På söndag har pysselkvällen samiskt tema.

Onsdag 9 februari bjuder Karin Rensberg Ripa, Nanna Borchert och Patricia Fjellgren in till samtal kring bland annat hur man ska rädda det hotade språket. Även det på Östersunds bibliotek.

Den första nationaldagen firandes år 1993 i samband med FN:s internationella i Jokkmokk. Arkivbild

Fler aktiviteter i

Östersunds kommun

Krokoms kommun

Bergs kommun

Fakta

Samernas nationaldag

Firas till minne av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. För första gången samlades då samer, oberoende av nationsgränser, för att samtala om gemensamma frågor.

Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk.

Fakta

Nils Thomasson

Renägare och fotograf verksam i länet under 1900-talets första hälft. Intresserade sig tidigt för fotografering. Efter utbildning i Gävle återvände han till födelsebyn Kövra och öppnade ateljé. Han fick sitt stora genombrott som fjällfotograf i Åre med omnejd. Flyttade till Åre 1916. Nils Thomasson efterlämnade en stor fotosamling, många av bilderna finns på Jamtli.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan