Annons

Annons

Annons

Krokom

Debatt
V: Upplåt kommunal mark i Krokom till odling

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Två trender som vi kunnat se tydligt de senaste åren är att intresset för att odla växter hemma har växt och att behovet av växter som gillas av pollinatörer har ökat.

De har två trenderna skulle kunna kombineras, en given ”win-win”, och Krokoms kommun kan underlätta genom att upplåta kommunal mark till odling vilket Vänsterpartiet Krokom har motionerat om.

Annons

Att odla växter själv är hälsosamt på många sätt och har en dokumenterat särskilt gynnsam effekt mot stressrelaterade tillstånd. Att odla tillsammans med andra människor uppmuntrar dessutom såväl social gemenskap som integration och sammanhållningen som skapas naturligt runt en kreativ mötesplats.

Annons

Vänsterpartiet i Krokom vill att kommunen ska upplåta mark för odling, bland annat för att gynna pollinerande insekter.

Bild: Ebba Pettersson

Bin och fjärilar är två exempel på pollinerande insekter. Den här sortens insekter bidrar till den biologiska mångfalden och ser till att vi har ett fungerande ekosystem. För att pollinatörerna ska trivas behöver de både boplatser och blommor. Att det finns pollinatörer är också ett måste för vår livsmedelsproduktion. Runt 75 procent av våra odlade grödor pollineras av djur. Vill vi inte begränsa vårt utbud av mat så är det hög tid att vi börjar ta hand om våra pollinatörer, innan det är för sent.

Stadsodling innebär att medborgarna får möjlighet att odla tillsammans på gemensam, kommunal mark. Det här gynnar särskilt den som inte har någon egen mark och är i dag ett vanligt inslag i många kommuner.

Att kommunen upplåter mark till stadsodling är självfallet bra för den enskilda medborgaren, men gynnar också alla andra. Stadsodling bidrar till ökad biologisk mångfald, ett mer hållbart samhälle och en trevligare boendemiljö för alla. Vänsterpartiets motion borde inte vara särskilt kontroversiell att bifalla. Alla vinner i en ”win-win”-situation.

Annons

För Vänsterpartiets Kommungrupp i Krokom

Annons

Marie Svensson

Nehro Mostafaee

Mona Puttick

Ulla Greta Rexner

Krister Lundström

Lennart Wadensjö

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan