Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
V: Vi måste komma till rätta med personalpolitiken på sjukhuset

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Personalpolitiken på vårt sjukhus är inte längre ett fritt val av arbete för den blågröna majoriteten. Frågan ligger nu på Arbetsmiljöverkets bord. Regionen riskerar viten på en halv miljon om vi inte kommer till rätta med arbetsmiljön för våra anställda på hud, infektion och medicin. Tidsfristen är inte lång då åtgärderna ska vara på plats till i slutet av april.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Samtidigt vet vi att det är fler områden som står i precis samma läge, med en utmattad och decimerad arbetsstyrka. Vårdplatser stängs då vi inte har personal att bemanna och vårdskulden växer. I samma takt så fortsätter rekryteringsproblemen att öka.

Annons

Vänsterpartiet skulle säga att den brist på personalpolitik som den blågröna majoriteten drivit har skapat lavinartade kostnader och lidande som är svårt att räkna i pengar. Det kommer att bli en oerhört svår uppgift att stoppa framfarten av negativa konsekvenser.

Som politiker ser vi att vi behöver återgå till grunden. Vad vårdens uppdrag är och vilka är vi till för.

Vårt uppdrag är styrt av nationella riktlinjer och där patienter ska ha en jämlik vård av god kvalitet och där behoven ska styra prioriteringsordningen. Så ser det inte längre ut i vår region.

Vi kan inte uppfylla några mål utan vår personal. Därför måste det till snabba åtgärder för att förbättra arbetsvillkoren. Alla har rätt till en bra arbetsmiljö. Vi ska därför lägga pengar på konkreta insatser och inte spilla pengar på viten för brister.

Vänsterpartiet står fast vid att ytterligare en skattehöjning på 50 öre är nödvändig för att kunna säkerställa att det inte bara blir några små marginella åtgärder för vår personal.

Vi behöver rusta för att förstärka primärvården som ska avlasta specialistvården och vi behöver många fler händer som kan göra jobbet.

Annons

Hållbarheten ska ligga i att anställa egen personal och inte förlita oss på dyr inhyrd. Personalen ska ha möjlighet att arbeta med det man älskar på det sätt som det är tänkt att göras, med stolthet över det man åstadkommer och med en ork som räcker till.

Vi tror att länets befolkning är beredd att betala lite mer om man vet att pengarna går oavkortat till förbättringar till regionens personal och där man får en trygg och säker vård som man kan lita på.

Elin Hoffner för Vänsterpartiets regiongrupp

Annons

Annons

Till toppen av sidan