Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Ni borde skämmas för hyckleriet om regionens sanerade ekonomi!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar till Robert Hamberg (M) och Tom Silverklo (C): ”Vi har sanerat regionens ekonomi för att kunna satsa på personalen” (11 februari)

Det är hedervärt med de satsningar på regionens personal ni båda presenterar. Ni har helt rätt i att ”personalen och deras kompetens är helt avgörande för hur effektiv och patientsäker vården är” och att kompetensutveckling behövs.

Annons

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Men samtidigt vill jag citera ”Robinson-Erold”: Skämmes! Skämmes, Robert och Tom, när ni kommer med er häpnadsväckande efterkonstruktion; att ni har ”prioriterat att sanera ekonomin för att möjliggöra investeringar i vårdens viktigaste resurs, personalen”.

Skämmes! Sanningen är att det ni tillsammans med nu avsatta region- och hälso- och sjukvårdsdirektörer gjort är att försämra personalens förutsättningar så till den milda grad att ni tappat dyrbar kompetens. Med färre anställda, färre vårdplatser och inställda operationer blir kostnaderna lägre, till en början – sedan kommer rekylen.

Den vinst ni lyckades med under pandemin var ett rent dopningsresultat av statliga åtgärder och stöd (källa: SKR – Sveriges kommuner och landsting) i kombination med färre anställda, mindre utförd vård och ökade skatteintäkter. Ekonomin för Jämtland Härjedalen, liksom för alla regioner, gick på anabola under pandemin!

Så slå er inte för bröstet och prata om en sanerad ekonomi då resultatet var en effekt av ökade intäkter och neddragen vård – inte en effekt av väl genomtänkta besparingar.

Annons

Nu står vi i effekterna av rekylen och den är ni ansvariga för, mina herrar. Vi är idag beroende av dyr stafettpersonal och vi skickar patienter till andra sjukhus då vi inte klarar vårdgarantin. Det kostar pengar.

Annons

Vi har långa köer till alla former av vård för dem som inte kan åka till andra sjukhus. Det kostar ytterligare pengar. Prognosen för 2022 är dyster. Effekterna av dopningen har gått ur systemet och vi står lämnade kvar i den krassa verkligheten. Så skämmes! För ert saneringshyckleri.

Regionanställd

Annons

Annons

Till toppen av sidan