Annons

Annons

Annons

Annons

Gäddede

Minnesord: Ulf Byström, Nacka

Min älskade make Ulf Bjarne Byström somnade för evigt natten till måndagen den 15 november 2021 på Danvikshem i Nacka. Han blev 82 år.

Ulf Byström föddes den 12 mars 1939 i Gäddede, Frostviken mitt under brinnande världskrig. Hans far var landsfiskalen Jens Algot Byström, mor Karin Helena, äldre syster Åslög. Det var en spännande tid sett genom en liten pojkes ögon, han hängde ofta med de utposterade soldaterna i byn.

Det var några jämnåriga pojkar som han lekte och gick i skola med, Tage Levin, och Sune Sandström som beundrade Ulfs pappa. Sune blev polis och senare Säpo-chef.

Den lilla pojken mötte världen som kom till familjens hem i Gäddede, främlingar från alla Europas krigsdrabbade hörn sökande skydd i Sverige. Dessa möten kanske väckte Ulfs nyfikenhet om livet utanför Gäddede. Han älskade att finnas på resande fot som vuxen och lära sig språk, norska, engelska, tyska, lite franska och bulgariska.

Annons

Ett minne som hade fastnat hos Ulf var en grym behandling av en ung pojke. Det kanske var en av anledningarna till att Ulf blev barnpsykolog, han skulle skydda barnen från grymheter.

Annons

Ulf gjorde militärtjänsten som fältjägare i Östersund med bästa vännen Anders Öfverström.

Ulf fick sin psykologlegitimation på-70 talet, men innan dess mötte han sitt livs kärlek i Bulgarien. Vi gifte oss 1965 och 1966 föddes vår son Jan Peter. Ulf arbetade som barnpsykolog på Socialförvaltningen i Solna kommun på 70-talet och familjen hade fosterbarn i några år.

Han var facklig förtroendeman för SACO-SR på sin arbetsplats och politiskt aktiv i Råsundas socialdemokratiska stadsdelsförening, sida vid sida med Björn von Sydow, senare talman i riksdagen.

Ulf hamnade flera gånger i konflikt med sina fack- och partikamrater då han i sin yrkesutövning ibland stödde de borgerligas sätt att se på social verksamhet. Han var före sin tid om att arbeta för individuella handlingsplaner med tydliga ansvarsområden, vilket blev ett krav enligt socialtjänstlagen senare på 80-talet.

Han arbetade fackligt för att endast legitimerade psykologer skulle vara behöriga att bli psykoterapeuter. Ulf såg tidigt faran som den utbredda psykoterapin innebar för individen och samhället. Det var tiden då flera rättsskandaler uppstod där psykoterapin spelade betydlig roll. De psykoterapeutiska föreningarna vann mark och inflytande särskilt på offentliga arbetsplatser med svag arbetsledning och dålig psykosocial arbetsmiljö. Ulf blev följaktligen obekväm för de som hade makten på hans arbetsplats.

Annons

Annons

Ulf slutade sin psykologtjänst i Solna kommun 1993. Han började frilansa och hade nära samarbete med Östermalms socialtjänst. Han fortsatte sitt politiska engagemang som vice ordförande i områdesförvaltningen i Saltsjö Boo. Han var uppskattad medlem i lokala kyrkorådet och i KF:s butiksråd.

Han älskade sina bilar och den gamla polismotorcykeln BMW som vi gjorde flera Europaresor med.

Ulf var mycket musikalisk, älskade sin klarinett och jazz. Miles Davis och Chet Bakers "There will never be another you", var vår favoritlåt. Det var inte svårt att älska Ulf, han med sin karismatiska framtoning, mjuka röst, stora hjärta, ödmjukhet och förmåga att älska lika mycket tillbaka som han själv var älskad.

Jag mötte honom och fann mitt hjärta.

Din för evigt.

Lilia Byström

Till toppen av sidan