Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Minnesord: Brita Silfver, Östersund

Allas vår Brita har lämnat jordelivet efter ett långt leverne.

Annons

Silfversläkten är känd för sina höga åldrar. Fina gener. Flera i Britas släkt har fått erfara detta. Som Britas far Albert, tre månader före hundraårsdagen, innan han somnade in i januari 1994.

Brita föddes som andra barn år 1925 av makarna Anna och Albert i byn Stackris utanför Orrviken. Hon hade en sex år äldre bror, Holger. När Brita var 12 år gick hennes mor ur tiden. Året var 1937. Albert gifte om sig 1945 med min moster Lisa och jordbruket i Stackris avyttrades 1949. Från detta år har Brita bott i Östersund i egen lägenhet i sin fars nyförvärvade flerfamiljshus på Mariavägen.

Annons

Hon arbetade på Lasses kemiska tvätteri centralt i Östersund till att börja med. Senare blev både stadens badhus och Landstingstvätten i Göviken hennes arbetsplatser.

Brita hade ett stort bilintresse. Tog körkort i unga år och hennes första personbil var av märket Chevrolet som hennes bror Holger anskaffade. Senare i livet har bilägandet varit konstant, specifikt inom Fordmodellerna. I den lyxiga Vedetten fick jag som tonåring åka med ut tillsammans med familjen. Brita ställde alltid upp för bilturer och semesterfärder. Till stor båtnad för sina åldriga föräldrar som saknade körkort.

Annons

Hon kom att tillhöra Pingströrelsen i Östersund från tidigt 50-tal.

Sedan hennes far avyttrat flerfamiljshuset och köpt Skolgatan 16 blev hon som pensionär ett ovärderligt stöd för sin åldrige far fram till hans bortgång. Därefter skedde en ofrivillig flytt till en lägenhet på Allégatan där hon bodde fram till sin 90-årsdag. Tack och lov erbjöds hon ett äldreboende i Brunflo på Löjtnantsvägen som verkligen uppskattades av henne. Måhända allt för sent i livet. Äntligen fick hon njuta till storskalig omvårdnad.

Brita hade många vänner och var en ”makalös” person som alltid ställde upp för andra. Hennes sinnelag kan karaktäriseras som ”en stillsam vandring genom livet”. Med humor och stort positivt tänkande. Aldrig någonsin ett ont ord uttalat från hennes tunga.

Den livsgärning hon presterat i det tysta kommer för alltid att bevaras i våra sinnen. Mina tankar i sorgen går till brorsonen Stig i Fåker samt hans barn Harrine och Peter. Dessutom till släktgrenen i Tenhult, brorsdottern Doris familj, som stod Brita nära i alla år trots det långa avståndet till Småland.

Brita kommer att vila på Sunne kyrkogård tillsammans med sina far- och morföräldrar. Brita är värd en gyllene plats i sin himmel.

Kusinen Åke Bengtzon

Till toppen av sidan