Annons

Annons

Annons

Krig i Ukraina

Så kan du hjälpa människor i Ukraina

Hundratusentals barn och familjer har tvingats lämna sina hem sedan den ryska militära attacken. Så bidrar du till hjälparbetet i Ukraina.

Text

Ett barn samlar leksaker nära en kläddonationsplats när flyktingar som flyr från konflikten i Ukraina anländer till Medyka-gränsövergången i Polen, måndagen den 28 februari 2022. Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Annons

FN:s flyktingorgan UNHCR uppger att mer än en halv miljon människor har flytt Ukraina sedan Rysslands invasion i torsdags.

– I Ungern, Rumänien och Tjeckien har man redan börjat ta emot flyktingar. Många tar sig också till Polen. På alla platser har vi lokala organisationer och aktörer som är igång med mottagandet, säger Else Berglund, chef för Act Svenska kyrkans humanitära enhet.

Det råder akuta behov av humanitära insatser i Ukraina efter att Rysslands i torsdags valde att invadera landet. Flera hjälporganisationer följer läget noggrant och har startat kampanjer för att samla in pengar och förnödenheter till människor som drabbats i kriget, och gensvaret har varit starkt. På Röda Korset fick man in över tio miljoner kronor under krigets första dygn.

Annons

– Det är den högsta siffran vi har fått in på ett dygn sedan Tsunamikatastrofen 2004. Det i sig var en rekordinsamling, så det är ett väldigt stort engagemang bland svenska folket i att hjälpa till, säger Per Westberg, kommunikations- och insamlingschef på Röda Korset.

Annons

Flyktingar från Ukraina anländer till järnvägsstationen i Przemysl, Polen, söndagen den 27 februari 2022. Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski

På Act Svenska kyrkan, Svenska kyrkans internationella verksamhet för bistånd, räknar man med stora flyktingströmmar framöver.

Förutom mat och vatten handlar det från kyrkans håll om att samla in filtar och madrasser där man kommer att hysa människor.

– Vi vet att det är i de första skedena som behoven är som störst och som mest akuta. Men vi förstår också att det här är någonting som kommer att hålla i sig, säger Else Berglund.

Viljan att hjälpa till syns även i mindre skala. På sociala medier uppmanas det på flera håll att skänka allt från pengar till kläder och leksaker.

På Giva Sverige, branschorganisationen för tryggt givande, uppskattar man engagemanget hos svenskarna men råder folk att tänka till innan man swishar iväg pengarna eller gör en överföring.

– Generellt sett har det inte varit en stort problem vid olika katastrofer, men som allmänhet skulle jag vara oerhört vaksam och försiktig och titta på vem som är avsändare. Man bör gå via det som man känner igen och känner sig trygg med, säger Charlotte Rydh generalsekreterare på Giva.

Vill man stötta ett privat initiativ bör man undersöka närmare vem som står bakom insamlingen.

– Vi rekommenderar att man klickar vidare och kolla upp om det finns en hemsida, några kontaktpersoner man kan höra av sig till och titta att de verkligen redogör för hur de använder sina pengar, säger Charlotte Rydh.

Fakta

Hjälporganisationer som samlar in pengar till personer i Ukraina

1. Röda korset
Röda Korset är världens största katastroforganisation för barn och vuxna i som är i behov av hjälp. Organisationen har just nu en pågående insamling för att hjälpa människor som drabbas av konflikten i Ukraina.
Röda korset finns i hela Ukraina och verkar för att hjälpa människor med akuta humanitära behov.
Det här gör Röda korset just nu i Ukraina:
● Delar ut rent vatten, mat och hygienartiklar till familjer.
● Ger första hjälpen till människor som skadats
● Ger psykosocialt stöd i denna för många mycket jobbiga situation
● Ger kontantstöd till människor i nöd
● Erbjuder skydd
● Stöttar stationära och mobila hälsokliniker med mediciner och utrustning
● Bidrar med vattenförsörjning och speciell medicinsk utrustning till sjukhus
● Reparerar vital infrastruktur så som vattenledningar och -stationer.
Så bidrar du:
Swish: 900 8079, Bankgiro: 900-8004

2. Rädda barnen
Rädda barnen har varit på plats i Ukraina sedan konflikten startade 2014. Där verkar man för att i första hand öka barns tryggheter och hjälpa barn och familjer.
Man finns också på plats i närliggande länder dit barn och familjer flyr, såsom exempelvis Polen och Rumänien.
Viktigast just nu är att hjälpa till med det mest livsnödvändiga, skriver Rädda barnen på sin hemsida.
Det här gör Rädda barnen just nu i Ukraina:
● Mat och rent dricksvatten
● Hygienpaket med bland annat tvål, schampo och tandkräm.
● Tak över huvudet och trygga platser för barn och deras familjer.
● Kontantbidrag så att familjer kan köpa det allra nödvändigaste
● Psykologiskt stöd till barn för att bearbeta traumatiska upplevelser
● Trygga platser där barn kan leka och på olika sätt fortsätta sin skolgång.
Exempel på vad dina pengar räcker till:
572 kronor kan räcka till mat i tre veckor för en tvåbarnsfamilj på flykt
290 kronor kan räcka till psykosocialt stöd till ett barn som tvingas uppleva krig
159 kronor kan ge hygienprodukter som räcker åt en familj i två veckor
64 kronor kan räcka till en filt som värmer i vinterkylan
Så bidrar du:
Swish: 902 0033, Plusgiro: 90 2003-3, Bankgiro: 902-0033

3. Unicef

Unicef finns på plats i nästan alla länder i hela världen för att mnsja barns lidande. Organisationen ser till att barn och familjer får tillgång till akut sjukvård, tak över huvudet, mat och rent dricksvatten.
Det här gör UNICEF i Ukraina just nu:
● Ser till att människor får rent vatten genom att reparera vattensystem, leverera rent vatten till barn och familjer vars vattenförsörjning har förstörts, och se till så att människor på flykt får rent vatten där de befinner sig.
● Levererar medicin, hygienartiklar, kläder, filtar till människor som flytt eller tvingats lämna sina hem.
● Tillhandahåller mobila sjukvårdsteam på plats som snabbt kan hjälpa barn och familjer som drabbas av konflikten.
● Levererar nödhjälp från deras lager. De närmaste dagarna kommer bland annat vinterkläder till barn, medicin, skolmaterial, hygienprodukter och rent vatten att nå över 20 000 barn och familjer i akut nöd.
● Unicef har tio mobila team på plats som ger barn psykosocial hjälp, och som särskilt hjälper traumatiserade barn.
● Organisationen sätter upp så kallade Blue Dots, trygga samlingsplatser för barn och barnfamiljer på flykt. På dessa platser får barn och familjer hjälp med medicin, utbildning och vård. Men kanske framförallt är det platser där barn kan leka, återhämta sig, känna sig säkra och få psykologiskt stöd för att hantera trauman som de har upplevt.
Så bidrar du:
Swish: 902 00 17 – Skriv UKRAINA för att ge pengar till vårt livsviktiga arbete för barn i Ukraina.
Plusgiro: 90 20 01-7, Bankgiro: 902-0017 (PG och BG är icke-öronmärkt gåva).

4. UNHCR
UNHCR är FN:s flyktingorgan och kämpar för flyktingars rättigheter. Organisationen, som funnits på plats i Ukraina sedan 1994, samarbetar bland annat med Röda korset, andra FN-organ och lokala frivilligorganisationer.
UNHCR leder arbetet med att ge skydd och sätta människor på flykt i säkerhet. Just nu arbetar man runt om i hela Ukraina, även i områden där striderna är som värst. Man delar ut nödhjälp till behövande familjer på plats så fort det anses vara säkert.
Det här gör UNHCR i östra Ukraina:
● Hjälper till att reparera sönderskjutna hem.
● Delar ut verktyg och byggmaterial.
● Delar ut vinterkläder och värmande filtar.
● Ger kontantstöd till människor för att klara vardagen.
● Reparerar sönderbombade skolor så att barnen kan fortsätta sin utbildning.
Så bidrar du:
Swish 123 129 50 21, Plusgiro 90 01 64-5, Bankgiro 900-1645.


5. SOS Barnbyar
SOS Barnbyar arbetar med stöd till unga och familjer samt med akuta krisinsatser.
SOS barnbyar har satt upp en katastrofinsamling som går till akutstöd för de evakuerade. Pengarna går till mat, boende, hygienartiklar och psykosocialt stöd.
Det här gör SOS Barnbyar på plats i Ukraina just nu:
● Evakuering av barn och familjer i våra program
● Boende och skydd för familjer som tvingats fly sina hem
● Familjeåterförening för de familjer som splittrats
● En plats där det finns trygga vuxna
● Traumahantering och psykosocialt stöd
● Bistår med mat, rent vatten, hygienartiklar, kläder, ekonomiska bidrag, sjukvård
Så bidrar du:
Swish: 123 320 07 14, Plusgiro: 90 02 29-6, Bankgiro: 900-2031

6. Reportrar utan gränser
Reportrar utan gränser vittnar om extremt utsatta situationer för journalisterna som är verksamma i landet. Sedan invasionen startade har det kommit många reportrar till landet och enligt Reportrar utan gränser ska det finnas fler än 1 000 utrikeskorrespondenter på plats.
Journalister är viktiga i humanitära kriser av den här omfattningen, både censur och propaganda är vanligt förekommande för att vilseleda befolkningen.
Bland annat i Ryssland så har myndigheterna infört censur av all information som handlar om vad regimen kallar den pågående “särskilda operationen”, enligt Reportrar utan gränser. Medierna är “skyldiga att endast använda information och data från officiella ryska källor”. Detta ses som ett sätt för Ryssland att försöka behålla kontrollen över propagandan om kriget i Ukraina. Ett krig som världssamfundet i princip enhälligt har fördömt.
De oberoende journalisternas arbete är viktigt för att få ut rätt bild av vad som pågår i Ukraina.
Så bidrar du:
Swisha till 123 900 44 90.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan