Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
V: Sätt elevernas behov i centrum – inte marknadens

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hur ska framtidens skola se ut? Internationella engelska skolan har nyligen kritiserats för att mäta kjolar. Detta har resulterat i en debatt om klädkod.

Engelska skolan i Östersund.

Bild: Petter Hansson Frank

Annons

Ett mycket större problem är hur dessa marknadsstyrda skolor för ut skattepengar ur skolsystemet och hur ägarna tjänar miljoner på skolorna. Själva systemet bakom marknadsskolan är därför värt att ifrågasätta.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Marknadsskolan är dålig sett ur de flesta synvinklar. Ojämlikheten ökar när kommunen tvingas lägga ned skolor, helt enkelt för att elevunderlaget sviker. Den som haft nära till skolan får längre skolväg. Den som gått på en skola med stora resurser för att se varje enskild elev, drabbas av indraget stöd när mer och mer skattepengar fördelas till de fristående skolorna.

Skollagen säger att alla elever ska ha lika tillgång till utbildning och att utbildningen ska vara likvärdig. I stället för att uppväga skillnader i elevernas förutsättningar bidrar marknadsskolan till att förstärka ojämlikheter. Marknadsskolan innebär att skolor delas upp i A- och B-skolor, där barn från resurssvaga familjer får gå i en sämre skola.

I Östersund har det varit rörigt de senaste åren, med en stor flyttrockad och osäkerhet från eleverna. Omflyttningen kan inte helt skyllas på marknadsskolans negativa inverkan, men den har bidragit. Tvära kast och en bristfällig dialog skapar oro hos elever, vårdnadshavare och personal.

Skolan i Östersunds kommun ska vara trygg, säker och jämlik. Du ska veta att du får en god skolgång oavsett om du bor i centrum, Torvalla eller Tandsbyn. I skolan ska alla kunna utvecklas och nå uppsatta mål. Alla skolor ska vara av hög kvalitet och därför behöver resurserna fördelas efter varje barns behov.

Annons

Det är dags att städa ut marknadsprinciperna ur skolan och återupprätta jämlikheten.

Christina Hedin (V) partiföreningsordförande

(Uttalande antaget vid Vänsterpartiet Östersunds årsmöte.)

Annons

Annons

Till toppen av sidan