Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Allt annat lidande i världen verkar ha glömts bort

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kriget i Ukraina är tragiskt och fel på alla sätt, men jag förvånas över mina medmänniskors korta synfält och uppmärksamhet. Ukraina är uppenbarligen så nära att minnet sviker. Man har helt glömt bort allt annat i världen som har pågått längre och skapat mycket lidande.

Var är Tchads flagga utanför rådhuset? Vart är e-tjänsten på kommunens hemsida för att stödja Somalias befolkning? Eller ska man tolka Anders Wennerbergs och Östersunds kommuns solidaritet som beroende på avstånd?

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Jemen: Minst 15 000 civila har dödats och över 3,5 miljoner människor befinner sig på flykt inom landet. Flera miljoner barn och vuxna står på randen till svält.

Syrien: Kriget i Syrien har rasat i över tio år. Över halva befolkningen har tvingats lämna sina hem. Det gör Syrien till världens största flyktingkatastrof.

Sydsudan: Av landets cirka 12 miljoner invånare befinner sig cirka 4 miljoner på flykt. Över 2 miljoner har flytt till omkringliggande länder. Över halva landets befolkning bedöms vara i behov av humanitärt stöd.

Somalia: Landet har stora problem med undernäring, hög mödradödlighet och svåra mässlings- och kolerautbrott. Återkommande torka och översvämningar slår hårt mot den ansträngda civilbefolkningen.

Afghanistan: År av konflikt har gjort civilbefolkningen sårbar för återkommande jordbävningar och naturkatastrofer. Efter den senaste tidens svåra torka saknar 11 miljoner människor tillräckligt med mat. Många barn går dessutom inte i skola.

Demokratiska Republiken Kongo: Till följd av konflikt, korruption och utbredd fattigdom är Kongos civilbefolkning mycket sårbar. Omkring 20 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd. Mer än 5 miljoner människor befinner sig på flykt från sina hem och hundratusentals har flytt till landet från grannländer.

Annons

Myanmar: Våldet har drivit över 700 000 människor över gränsen till Myanmars grannland Bangladesh, i vad FN kallat världens snabbast växande flyktingkris. Omkring 860 000 personer i delstaterna Rakhine, Kachin, Shan och Kayin beräknas dessutom vara i behov av nödhjälp, men det är svårt för hjälporganisationer att nå fram till dessa.

Annons

Mali: Det råder brist på mat, skolor håller stängt och många människor har drivits från sina hem. 5,9 miljoner av landets cirka 20 miljoner invånare beräknas i dag vara i behov av humanitärt stöd.

Tchad: Nio av tio tchadier lever under fattigdomsgränsen, och hungern är utbredd. Av landets drygt 16 miljoner invånare beräknas 5,5 miljoner vara i behov av humanitärt stöd.

Källa: Röda Korset: Värsta krigen och konflikterna i världen just nu

Fundersam veteran

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan