Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Bernth Nilsson, Frösön

Min käre far Bernth Nilsson har stilla somnat in efter en tids sjukdom. Bernth föddes i Hedesunda söder om Gävle 1935, yngst bland sex syskon.

Han bestämde sig tidigt för att arbeta inom skogsbruket. Efter skogs- och lantmannaskolan gick han förberedande skogsskola 1958. Samma år antogs Bernth som hittills yngste elev till Bispgårdens Skogsskola där han tog examen 1959. Efter anställningar på Domänverket i Sorsele och Arvidsjaur gick flytten till Stugun 1961. Han fortsatte sin utbildning med vägmästarkursen 1962 och fick anställning som Skogsvägmästare vid Skogsvårdsstyrelsen i Östersund. Där trivdes Bernth och blev kvar till sin pension 1996.

Han arbetade främst med att hjälpa markägare att bygga ut skogsbilvägnätet i länet. Behovet att kunna transportera virke var stort när flottningen lades ner. Nya vägar för virkestransporter behövdes. Skogsvårdsstyrelsen lämnade bidrag till utbyggnaden och den vägavdelning där Bernth arbetade bistod med ansökan, kostnadsfördelning, andelstal, projektering och utbyggnad fram till slutavsyning. Med statsbidrag byggdes över 1000 mil skogsbilväg i Jämtland 1960-1996.

Annons

Annons

1992 gjorde regeringen 30 miljoner kronor tillgängliga som ett beredskapsanslag för utbyggnad av skogsbilvägar i Sverige. Bernth ansvarade för Jämtlands ansökan och lyckades med konststycket att ta hem nästan hälften, 14,5 miljoner kronor, till länet. Det var jäktigt men med hjälp av ny datorkraft, en av länets första mobiltelefoner och bra samarbete med personal på beredskapsmyndigheten så lyckades Bernth tillsammans med sina kollegor på Skogsvårdsstyrelsen genomföra arbetet på 1,5 år. 33 nya mil skogsbilväg blev resultatet. Bernth höll också många populära kurser för olika vägföreningar och för storskogsbrukets vägpersonal både i och utanför länet.

Under tiden på Skogsskolan träffade Bernth sin fru Monica, som jobbade på landsfiskalkontoret i Bispgården. De gifte sig 1963 och fick sonen Christer 1964. Bernth var intresserad av idrott, en elitmotionär. Svensk skogsstyrelsemästare i orientering, ett Vasalopp där han med blott någon minut missade medaljen (1,5 gånger segrartiden) och tio starter i följd i Haldo Hanssons minne kan läggas till meritlistan. Han var också en skicklig slöjdare, främst av "kosor" från naturliga vrilar med vackra sniderier på skaften.

1988 köpte familjen fritidshus i Gravasund strax utanför Hammerdal, just där Ammerån rinner upp. Stugan byggdes ut i omgångar och en gäststuga för familj och vänner tillfördes 2004. Här blev det många fina fisketurer tillsammans med barn och barnbarn på Vikfjärd, med båt på sommaren och skoter på vintern, samt bär- och svampplockning i "björnlandet". Bernth och Monica trivdes bra i Gravasund med kamratlig bysamverkan och många trevliga fester på "backen" med mat, dryck och sång. Speciellt att sätta ny text till kända visor, skräddarsydda för tillfället, var en av Bernths specialiteter.

2021 blev Bernth ensam när Monica gick bort i Alzheimers sjukdom.

Christer Nilsson

Till toppen av sidan