Annons

Annons

Annons

Annons

Åre

Arne Wickström, Åre

Läkaren Arne Wickström, Åre, 73 år, har efter en tids sjukdom avlidit.

Annons

Våra första tankar går naturligtvis till Arnes hustru Lynn och Arnes bror Ulf med familj.

Arne föddes i Gällivare men växte upp i Ängelholm. Om sin far, lokmästare Viking, berättade han många gånger. Liksom om sin mor Siri som bland annat var tennislärare.

Första gången vi träffade Arne var i samband med en ishockeyträning i Malmö år 1975. Arne hade just kommit hem från ett besök i USA, där han och Lynn besökt Lynns föräldrar och syskon i St Paul, Minnesota. Sedan dess har Arne och Lynn varit två av våra närmaste vänner.

Arne var en stor, hårdskjutande forward som spelat i juniorlandslaget. Ishockeykarriären började i Jonstorp och sedan följde spel i Rögle och Malmö.

Under säsongen 1975/76 med Malmö påbörjade Arne sina studier till läkare vid Lunds universitet. I en match i Karlskrona blev Arne skadad. När läkaren presenterade sig svarade Arne med sitt efternamn och tillade med ett leende: ”Vi är kollegor”. Då hade Arne bedrivit läkarstudier i några månader.

Annons

Annons

Efter läkarutbildningen tjänstgjorde Arne på ett antal platser innan han kom till Åre, där han verkat i över 30 år. Han hade en uppskattad förmåga att skapa en gemytlig stämning på sina arbetsplatser.

Något som var unikt för Arne var att han tog personlig kontakt med sina patienter efter att de besökt honom för att ”höra hur det stod till med dem”.

Han älskade sitt arbete. Så sent som i oktober förra året tjänstgjorde han på vårdcentralen i Åre/Järpen. Arne var också en uppskattad läkare i svenska ishockeylandslag. Han tog hand om spelare i J-18, J-20 och damlandslaget under många år och hade alltid något gott att säga om ungdomarna.

Arne hade ett praktiskt handlag, vare sig det gällde att gjuta en grund, resa takstolar eller serva sina bilar – ingenting tycktes svårt för honom. Det fanns tillfällen då Arnes skånska idiom blev klangbotten i en optimism och tillförsikt och man fick en känsla av att ”ett kilo vägde 700 gram – inte mer”.

Arne var en mycket utåtriktad person som gärna tog kontakt med människor. Jordnära och rakt på sak. Han hade en underfundig humor, som han var skicklig på att använda. Arne delade med sig av många anekdoter som både ledde till aha-upplevelser och skratt.

Det senaste decenniet har vi haft årliga träffar med Arne och Lynn och frekvent telefonkontakt med Arne. Samtalen har alltid varit positiva och intresseväckande. Arne var påläst och hade synpunkter på dagspolitiska händelser i Sverige och i världen.

Vi har nästan under ett halvt sekel haft förmånen att lära känna en kompetent, opretentiös, ömsint och trofast vän. Det känns sorgligt att inte få träffa denne fantastiske man igen - på något sätt en av de sista av sin sort.

Anders och Christina Lundin

Till toppen av sidan