Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Det måste bli lättare att driva företag i Jämtlands län

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I Jämtland Härjedalen har små och medelstora företag skapat 4 av 5 nya jobb under de senaste decennierna. Arbeten som 27 700 kvinnor och män går till varje dag.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Sedan 1990 har dessa småföretag skapat 12 100 nya jobb i länet vilket är 5 gånger så många som de stora företagen skapat. Offentlig sektor har minskat med 3 700 jobb, under samma period. Som ni ser vore Jämtland-Härjedalen onekligen en annan plats utan sina småföretag.

Med mindre än ett halvår kvar till valdagen är det återigen dags för invånarna i länet att välja representanter till riksdag, region och kommunfullmäktige. Inför den kommande rösträkningen och dess slutliga resultat har Företagarna, utifrån 40 indikatorer tagit tempen på länets kommuner. Resultatet är inte bra! En långsiktig och hållbar förändring måste ske för att vi ska kunna skapa den framtid vi vill ha och det måste ske nu.

Annons

Annons

Vad som behövs är politiker som bortom fagra ord förstår företagandets villkor och inför varje beslut ställa sig frågan om förändringen kommer göra det enklare eller svårare att driva företag i länet. Om svaret är det sistnämnda hör förslaget hemma i papperskorgen.

Företagarnas unika statistik visar att småföretagen står för den största andelen av kommunala skatteintäkterna i 189 av Sveriges 290 kommuner. Ett enormt styrketecken, men det är något som inte står rätt till när sex av tio företagare anser att utvecklingen går åt fel håll.

Efter två års pandemirestriktioner, rekordhöga priser på el och drivmedel, en våg av brottslighet – och en regering som gjort få saker för att på riktigt förbättra företagsklimatet – står många av våra företag vid ruinens brant.

Det krävas massiva insatser för att göra det enklare att driva företag och i förlängningen att anställa. Det behövs en nolltolerans mot förslag som leder till ökade kostnader och ökad regelbörda för hårt arbetande företagare. En politik som syftar till högre sysselsättning, tillväxt och utbyggd välfärd måste därför inkludera och uppmuntra till jobb- och värdeskapande i småföretag.

Jobben som skapas i de privata företagen genererar inte bara inkomster till de anställda utan också till allmänheten. Jämtland -Härjedalen behöver en företagarpolitik för länets välfärdskapare som bygger på minskad regelbörda, sänkta kostnader och en ökad tillgång till kompetent arbetskraft – så att företagen kan växa, anställa fler och fortsätta bidra till vår gemensamma välfärd. Det här enkla sambandet kan låta självklart – men det finns fortfarande många av våra folkvalda som behöver påminnas om det.

Annons

Annons

Jämtland Härjedalen har 25 100 företag som drivs av 8 900 företagare. Det är 8 900 röster som tillsammans bär en stor del av länets arbetstillfällen på sina axlar. De måste tas på allvar, inspireras av och förhållas till som väljare, jobbskapare och länsinvånare. Ge företagare förutsättningar att växa - för när företag växer, växer länet.

Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Jämtland Härjedalen

Pontus Lindström, expert lokalt företagsklimat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan