Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Livskraft i Offerdal: Vi tillåter inte att vår fina natur förstörs av vindkraft

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De senaste veckorna har det skrivits många artiklar om vindkraft där regeringen vill ersätta kommuner ekonomiskt om de bygger vindkraft. Svensk vindenergi tycker att för många vindkraftsprojekt avslås genom det kommunala vetot och vill därför ge ökade incitament för att kommunerna inte ska motsätta sig vindkraft.

Svensk Vindenergi: Politiken måste samlas för att möta industrins elbehov (31 mars)

Annons

Regeringen har tillsatt en utredning för att kommuner som möjliggör vindkraftsbyggnationer också bör ersättas för detta. Politiker och andra beslutsfattare måste förstå att inga pengar kan köpa en acceptans bland oss ortsbor – det hjälper inte om kommunen får viss ersättning för att säga ja i en tillståndsprocess.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Det är just människor som drabbas vid en exploatering, och det inte enbart på grund av försämrad utsikt så som industrin gärna vill göra sken av i sin argumentation. Villaägarnas riksförbund menar till och med att klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) inte har begripit vindkraftsfrågan; det är nämligen bevisat att bostadspriser sjunker kraftigt i områden som exploateras av vindkraft, eller så går bostäderna inte att sälja.

Offerdal är en inflyttningsbygd som andas framtidstro och utveckling, det borde kommunen vilja se fortsätta. Men det är också en bygd som i snart två års tid enat har kämpat mot den planerade vindkraftsindustrin i Nordbyn/Vallsta.

Förra veckan kunde vi Offerdalsbor för en stund glädjas åt att man i tvisten om arrendeavtalet för kommunens mark i Nordbyn dömde till kommunens fördel, vilket betyder att en betydande del av området i Nordbyn inte står till vindkraftsexploatörernas förfogan i dagsläget.

För ett par dagar sedan kom det till vår kännedom att samma exploatörer, Affloardal Energi, nu sonderar terrängen för vindkraftsindustrier i Åre kommun nordöst om Kallsjön, där det planeras 110 verk i området runt Killingsskalet enligt information på mötet, och i området norr om Enarsvedjan mot Önrun, planeras möten med utvalda markägare, som är förmodat positiva till en exploatering.

Annons

Annons

Bland markägarna återfinns även större skogsbolag, bolag som definitivt inte berörs i sin vardag av de verkliga konsekvenserna av en sådan exploatering.

Vad är nästa steg i exploatörernas planer efter Kall, Vallsta och Enarsvedjan? Är det Åkersjön, Bakvattnet, Skärvången? I Föllinge har ett starkt vindkraftsmotstånd nyligen blossat upp om en vindkraftsindustri som redan har fått godkännande, men där verken nu ska höjas till 245 meter.

Vad vill Krokom och Åre kommun? Att naturen i hela den västra delen av länet ska bestå av industrier?

Vi kommer inte att tillåta att vår fina natur förstörs med dessa vindkraftsplaner. Vår mer eller mindre orörda natur i nära fjällmiljö ska fortsätta vara det den är idag.

Vi ortsbor vill inte se våra fastigheter sjunka i värde så som allt fler exempel visar. Vi vill att den positiva inflyttningstrend som pågår ska fortsätta, en inflyttning som ger fina skattepengar till kommunen.

Vi vill att samebyarna ska fortsätta få förutsättningar att bedriva sin rennäring och föra sin tradition vidare till nästa generation. Vi vill att alla företagare i bygden ska kunna fortsätta sin verksamhet, oaktad i vilken bransch de verkar, särskilt alla hundratals företagare i besöksnäringen.

Människan behöver kunna lita på den kommunala stabiliteten – och här behövs det löften från partierna. Långsiktiga löften som sätter människa i fokus, inte pengar. Pengar kan varken ersätta de vida vidderna, tystnaden i skogen eller samernas möjlighet att fortsatt bedriva renskötsel. Krokoms kommun är dessutom en samisk förvaltningskommun, ta ansvar för det!

Annons

I höst är det val, och vindkraften kommer vara en av de stora valfrågorna. I dagsläget har S och C i Krokoms kommun valt att vara tysta och inte ge några besked alls i denna fråga. Vi vet att vi inte kan köpas för pengar – frågan är om kommunen kan det?

Annons

Livskraft i Offerdal

Mer läsning:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-vill-ge-pengar-till-kommuner-som-bygger-ny-vindkraft

https://svenskvindenergi.org/pressmeddelanden/allt-fler-kommunala-nej-till-vindkraft-nu-behovs-okade-incitament

https://www.villaagarna.se/debatt/energi2/strandhall-begriper-inte-vindkraftsfragan/

https://www.op.se/2022-03-21/bybor-i-gemensamt-upprop-vi-sager-nej-till-vindkraft-i-follinge

Annons

Annons

Till toppen av sidan