Annons

Annons

Annons

Annons

Strömsund

Anna-Greta Kjellgren, Strömsund

Så har vår mamma nu lämnat oss, efter ett långt och strävsamt liv. Det fattades bara 51 dagar så skulle hon ha blivit 100 år.

Annons

Anna-Greta växte upp i en stor barnaskara i Rossön, Bodums socken. Det var åtta barn i familjen och hon fick tidigt lära sig att hjälpa till med att passa småsyskon. Barn har alltid varit viktiga i hennes liv.

Efter sex års skolgång började Anna-Greta arbeta som hembiträde. Först i närheten av hemmet och senare längre bort. Under en tid bodde hon i Hammerdal och tog hand om en gosse med funktionsnedsättningar.

Längre upp i tonåren tog Anna-Greta anställning som biträde på olika hotell i Bydalen och i Vålådalen.

När Anna-Greta träffade Holger stod det snart klart att detta skulle bli mannen i hennes liv. De flyttade in i Holgers föräldrahem och snart var första barnet på väg. I april 1953 föddes sonen Melker och tre år senare kom lillebror Aron. Melker minns än i dag att han inte fick gå upp till mamma på övervåningen, när barnmorskan hjälpte till med förlossningen.

Annons

Annons

Sedan följde några hektiska småbarnsår. Holger arbetade ofta borta som vägarbetare så Anna-Greta fick vara ensam under veckorna med allt vad det innebar av barnpassning, hushållssysslor och annat som hörde gården till.

Under helgerna umgicks våra föräldrar gärna med släkt och vänner och sommartid tog de båten ut till Långön, som blev en kär tillflyktsort. Dit återvände de ofta för att koppla av, fiska och bada. Att meta abborre från bryggan eller båten har mamma alltid tyckt om.

Anna-Greta tyckte mycket om att handarbeta. Hon broderade vackra dukar, stickade sockor, vantar, tröjor och vävde löpare. Alster som ofta gavs bort i presenter. Att baka gott och laga god mat var också en konst hon behärskade. Det snålades aldrig på grädden när såsen skulle tillredas och det fanns alltid tillräckligt med mat för att det skulle räcka om det kom någon extra middagsgäst.

När sönerna funnit sina partners dröjde det inte länge förrän de första barnbarnen kom. Nu började en ny period i livet, där omsorgen om de små alltid kom i första rummet. Det fanns alltid kinderägg i skafferiet och nya leksaker i leksakslådan. När de vuxna höll på med sitt tog vår mamma fram pyssellådan så att barnen fick klippa, klistra och måla. Hon såg alla och förstod så väl vad var och en behövde. Det var inte bara barn och barnbarn som hade en plats i hennes hjärta. Även grannarnas barn kom in för en fika, en glass och en liten pratstund.

Annons

På äldre dagar var Anna-Greta och Holger engagerade i PRO och deltog ofta i deras aktiviteter. När Holger drabbades av en hjärtinfarkt och en stroke förändrades livet. Mamma kämpade ändå på och gjorde vad hon kunde för att han skulle ha det så bra som möjligt. Holger lämnade oss 2005.

Annons

Mamma bodde kvar i det gemensamma hemmet fram till hösten 2013. Under en höststorm med elavbrott ramlade hon och bröt armen och efter den händelsen kom hon aldrig hem till Rossön igen. De sista åren tillbringade hon på Granbacken i Strömsund, där hon fick god omsorg och omvårdnad. Vi som fick vara med de sista timmarna är djupt tacksamma över detta. Mamma lämnade oss så stilla och fridfullt och vi är evigt tacksamma för allt hon har gjort för oss under alla dessa år.

Vila i frid lilla mamma, svärmor och farmor. Farfar väntar.

Melker och Aron Kjellgren med familj

Till toppen av sidan