Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Ivan Wettersten, Östersund

Vår älskade make, pappa, morfar och farfar Ivan Wettersten har somnat in i en ålder av 88 år. Ett långt och innehållsrikt liv har tagit slut.

Annons

Han var född och uppvuxen i Hanåsen, Pilgrimstad och gick i småskolan i Fanbyn dit han åkte skidor eller cyklade. Hembygden låg Ivan nära genom hela livet.

Efter småskolan arbetade Ivan hårt som dräng, skogsarbetare och sedan väntade lumpen på I5, där han blev regementsmästare i orientering. Efter ytterligare en tid som skogsarbetare och byggnadsarbetare började Ivan på Ålsta folkhögskola i Fränsta för att studera. Detta med att studera gav mersmak och han läste sedan vidare på Malungs folkhögskola. Efter flitigt arbete klarade han sedan studierna i Gävle där han tog sin lärarexamen. Studietiden fylldes förutom av studier även av orientering, många rundor minigolf och spelande på fiol och piano. Ivan arbetade sedan som lärare i Gällö och Fjällsta. Han arbetade därefter under många år som uppskattad lärare i Pilgrimstad fram till sin pension.

Annons

Annons

Musiken var en stor del av Ivans liv. Han spelade i Veteranorkestern och Tiljans spelmän och tog gärna fram fiolen och spelade en gånglåt. I hemmet hördes ofta tonerna från musikrummet.

Ett annat stort intresse var orientering och längdskidåkning. Ivan har tränat och tävlat i hela sitt liv och deltagit i massor av tävlingar och har bland annat vunnit Fjällorienteringen. Detta har genom åren gett honom många idrottsmedaljer och priser. Musiken och sporten har bidragit till hans rika sociala liv där han har haft många goda vänner och trevliga sammanhang.

Ivan var mycket allmänbildad och gillade nyheter och frågesport. Han har vunnit finalen i tävlingen Veteranvetarna.

Ivan har alltid varit arbetsam. Han har byggt fritidshuset vid Väster Andsjön med eget virke från skogen i Hanåsen. Där arbetade han med hela processen från att fälla träden, såga det till plank och lägga upp det för torkning för att sedan använda virket till att bygga husen. Finsnickeri var också ett intresse och han har byggt många möbler till oss nära.

Han har även varit en god hjälp till sina barn vid byggnation och renovering där han alltid ställt upp med kunskap och tid.

Ivan har genom åren alltid varit ett självklart bollplank för familjen gällande frågor om studier, byggnation, träning och frågor av skoglig karaktär, där han alltid kommit med konstruktiva råd och lösningar.

Annons

Ivan har hunnit med en del resor under sitt liv och har bl.a. varit till USA. Första gången var han på östkusten i New York och Washington D.C. Andra gången besökte han Redwood och Sequoia-skogarna på västkusten. Resor till Egypten, Kina och olika länder i Europa uppskattades också mycket.

De sex barnbarnen livade alla upp tillvaron och Ivan hade förmånen att ha både barn och barnbarn nära.

Hjälpsam, mycket mån om andra, trygg, finurlig och med glimten i ögat gick Ivan genom livet.

Det var i stora drag hur hans stund på jorden artade sig, som han själv skulle ha skrivit.

Ivan lämnar ett stort tomrum efter sig och vi är så tacksamma över att vi fick ha honom i våra liv.

Makan Kerstin & barnen Eva, Tomas och Hans

Till toppen av sidan