Annons

Annons

Annons

Annons

Lars Källström, Karlstad

Vår pappa och morfar Lars Erik Wilhelm Källström har efter långt och innehållsrikt liv somnat in vid 93 års ålder.

Annons

Han föddes 6 februari 1929 och var son till Ernst Källström och Rut Källström (f. Lundin) och hade en syster, Vanja. Pappa växte upp i Tranås där han tog sin realexamen. Han inkallades till mönstring för värnplikt och utbildades till signalist med placering på Gotland.

Efter sin militärtjänstgöring sökte sig Lars till lärarseminariet i Linköping där han tog sin folkskollärar-examen. Kontakten med ”Semiskompisarna” från studieåren höll han kvar livet ut med många träffar fram till senare år.

Lars längtade efter att komma ut i världen och gav sig iväg på en lång tågresa genom ett efterkrigssargat Europa. På ett pensionat i Österrike träffade han sin blivande fru Lisa-Britt Antonsson från Hovermo i Jämtland.

Annons

Lars läste vidare i Uppsala och tog en Fil mag. Under tiden föddes två döttrar, Anna och Maria. Familjen bodde först i Norberg i Västmanland men flyttade i början på 60-talet till Östersund i Jämtland.

Annons

Lars började tiden i Östersund som adjunkt på Wargentinsskolan med ämnena svenska, historia och samhällskunskap, men med tiden fick han en tjänst på Länsskolnämnden som fortbildningsledare för Jämtlands län och senare till skolledare. Den tjänsten hade han i många år ända tills Skolöverstyrelsen med landets alla länsskolnämnder lades ner i början av 1990-talet.

Lars var inte sen att finna nya vägar. Sverige stod inför valet att gå med i EU och han såg en möjlighet att informera, både ja- och nej-sägare i kommuner, företag och allmänhet om innebörden av ett medlemskap. Han startade en egen firma med namnet Utbildningsrådet och fick flera uppdrag. Efter inträdet i EU var inte informationsbehovet lika stort. Lars upphörde med verksamheten och gick i pension.

Något annat som upptog mycket av hans intresse var det fritidshus som byggdes vid Storsjön i byn Hovermo. Där spenderades långa somrar med fiske, trädgårdsskötsel och engagemang i Hovermo byalag, men även andra tider på året var ”Hoveräng” en avkopplingsplats. När Lisa-Britt blev sjuk tog han hand om henne med hjälp av hemtjänsten i många år till hennes bortgång.

Lars flyttade en tid tillbaka till sin hemstad Tranås. Där återfick han kontakten med gamla vänner och fick nya dels genom ”Onsdagsvandrarna”, som varje onsdag gjorde en planerad milsvandring i Tranås omnejd, dels genom sitt engagemang och arbete på ”Gammelbyn Hultet”, ett friluftsmuseum med byggnader och inredning från förr. Där guidade han turistgrupper, förutom på svenska även på engelska och tyska.

Annons

Så småningom bestämde han sig för att flytta till Karlstad. Han köpte ett hus nära dottern Maria så att han både kunde ägna sig åt trädgårdsskötsel och umgås med dottern Maria och barnbarnet Lisa.

Lars liv har präglats av stort engagemang, kunskapstörst och reslust. Han blev snabbt med i SPF Karlstad samt sjöng i kören ”Klara toner” tillsammans med andra i föreningen.

Vår pappa och morfar sörjs av döttrarna Anna och Maria samt barnbarnen Fredrik och Lisa.

Anna Källström

Till toppen av sidan