Annons

Annons

Annons

Sjukvården i Jämtlands län

Insändare
Tuff väntan när det inte finns platser på ortopeden

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Häromdagen skulle kära frun ha blivit opererad. En ny höftled skulle sättas in. Det var fjärde gången som min fru hade fått operationstid för sin höft. Tre gånger tidigare hade hon fått återbud. Nu skulle det äntligen bli av, men tji fick hon. Återbud igen. Problemet är att det inte finns platser på ortopedavdelningen efter operation.

Utan fler sjuksköterskor tar det tio år att kapa kön till ortopeden (8 februari)

Annons

Min frus andra höftled som byttes för 15 år sedan.

Bild: Privat

Annons

Hur kan vår sjukvård ha krackelerat på det här sättet?

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Privatiseringen av sjukvården och skolorna har pågått sedan början av 1990-talet i Sverige. Verksamheten skulle effektiviseras utifrån ett marknadsliberalt system som kallas New publik management. Allt skulle mätas och utvärderas in i absurdum. Ett hittepå-system där några är beställare och andra är utförande infördes.

Patienten skulle bli en kund som köpte sin vård. Precis som i skolvärlden blir skattepengar till vinster i privata bolag och urholkar den offentliga verksamheten.

Min frus situation är ett exempel på detta. När hon bytte ut ett knä år 2012 fanns det 40 platser på ortopedavdelningen. Det ansågs vara för mycket och oekonomiskt. Nu finns det 20 platser. Det innebär att när behovet av platser inte räcker till så måste man lämna återbud till operationer.

Min fru är inte den enda. Det är många som befinner sig i samma eländiga situation.

Personalen inom vården arbetar så att svetten lackar och försöker få till det så bra som möjligt för patienterna. Sjukvårdspersonalen gör ett fantastiskt arbete, men när det saknas resurser så spelar det ingen roll hur hårt dom arbetar. Det räcker inte.

Annons

Annons

Vi måste återta kontrollen över sjukvården! Skottland, som hade haft samma utveckling som Sverige med privatiseringar och för dåligt med resurser till den offentliga sjukvården, tog tag i situationen och återförde den privata vården till den offentliga med ett väldigt lyckat resultat. Det går inte att bara spara sig fram till en bättre sjukvård!

Alla som är i behov av en ny höftled eller ett nytt knä, och deras anhöriga, vet hur det känns att leva med ständig smärta. Brosket är borta och det går ben mot ben.

Min fru är en kämpe men till slut går det inte längre. Nu har min fru har fått en ny operationstid i slutet av april. Det blir femte försöket men ingen kan garantera att det blir någon operation då heller. Det kan ju vara fullt på ortopedavdelningen då också!

Lars

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan