Annons

Annons

Annons

Sjukvården i Jämtlands län

Insändare
Lyssna på oss i vårdpersonalen

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Svar på ”S: Det är inte personalen på sjukhuset som ska berätta hur sommaren blir” (7 april)

Som anställd på Region JH sedan 25 år håller jag fullständigt med om det ni skriver, där lön, arbetsförhållanden och förutsättningar är basala förutsättningar för att kunna erbjuda vård. Problemet med de löftena är att det i princip bara handlar om ord, ingen ”verkstad”.

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Östersunds sjukhus.

Bild: Anders Olsson

Annons

Känner mig lätt desillusionerad över alla löften som politiken presenterat under den tid som jag varit vårdanställd, och detta oavsett vilket politiskt parti som styrt.

Ett talande exempel på hur politiken i samråd med ledande tjänstemän ständigt förstör förutsättningarna är år 2010, när den nyanställda personalchefen tog bort alla arbetstidsmodeller som under många år arbetats fram i samråd med arbetstagarorganisationer.

Resultatet blev massvis med folk som sa upp sig, enhetschefer slet sitt hår inför problem med bemanning. Efter detta jobbade man enträget vidare och fann sakta men säkert en ny arbetstidsmodell som gav återhämtning och lön så folk kände en balans mellan arbetsuppgifter och insats.

När de nu uppsagda cheferna anställdes för cirka fyra år sedan gjorde de samma misstag och tog bort alla modeller igen, med påföljden att folk återigen sa upp sig, och så står vi där igen – våra skattebetalare får inte den vård de kan förvänta sig.

Det finns ett antal fundamentala misstag som politiken och ledande tjänstemän ständigt upprepar:

Man behöver inte uppfinna hjulet varje gång det anställs ny region-/sjukhusdirektör – förvalta arvet och förändra i det lilla istället. Kallas också för att ”utveckla”.

Kräv att direktörer ska vara skrivna i länet eftersom de då är ansvariga för en vård som de och deras anhöriga praktiskt får se resultatet av.

Annons

Annons

Lyssna på tankar och förslag från de enda som har ett långsiktigt tänk inom vården; de vårdanställda. De blir ständigt utsatta för abstrakta förslag och är de som ytterst möter patienterna.

Ha inte så många chefer så att de snart är fler än dem som jobbar med vården. Det är vi som jobbar med patienterna som genererar vård, inte en massa pappersvändande småchefer som går på icke-vårdproducerande möten.

Sluta tro att före detta militärer är guds gåva till mänskligheten bara för att de döpt om avdelningsföreståndare till enhetschefer, divisionschefer, divisioner. Ett militärt tänk kräver massor med chefer och få i fotfolket. Det är inget krig som pågår inom svensk sjukvård, utan vi behandlar människor.

Vårdanställd och desillusionerad specialist sedan över 25 år

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan